Conducerea de la Chișinău este categoric împotriva soluționării conflictului transnistrean prin revenirea la „Planul Kozak”, ce prevede federalizarea ţării. Anunțul a fost făcut astăzi de către Prim-ministrul Pavel Filip, în urma întrevederii cu președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul de externe al Austriei, Sebastian Kurz, informează MOLDPRES.
Potrivit Premierului, federalizarea R. Moldova ar putea afecta funcționalitatea țării. „Este timpul pentru a discuta despre un statut special al regiunii transnistrene, care va fi viabil și nu va afecta funcționalitatea statului. Credem că federalizarea nu reprezintă o soluție bună, astfel că în anul curent ne dorim să abordăm în cadrul procesului de negocieri chestiunea ce prevede elaborarea statutului juridic special al regiunii transnistrene ca parte componentă a R. Moldova. Totodată, a venit timpul pentru a demara discuțiile privind chestiunile politice din „Coșul III” al agendei de negocieri în formatul 5+2, care urmează să aibă drept finalitate soluționarea problemei transnistrene și reunificarea celor două maluri ale Nistrului. Sîntem preocupați de activitățile militare desfășurate de către grupul operativ de trupe ruse dislocate ilegal în regiune și sperăm că misiunea OSCE în R. Moldova va lua atitudini pertinente față de acest subiect”, a spus Pavel Filip.
Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a remarcat că drept prioritate rămîn a fi problemele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, de aceea urmează a fi soluționate chestiuni precum asigurarea drepturilor copiilor la studierea în limba în care își doresc, apostilarea diplomelor emise în regiune, includerea automobilelor cu plăcuțe transnistrene în circuitul internațional, asigurarea interconexiunii telefonice, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la pămînturile deținute, precum și libera circulație.
La rîndul său, președintele în exercițiu al OSCE a specificat că „pe parcursul vizitei va fi pusă în prim-plan promovarea abordării orientate spre rezultate în procesul de reglementare transnistreană, care a fost aprobată de cele 57 de State participante ale OSCE la reuniunea Consiliului ministerial de la Hamburg, păstrarea integrității și suveranității Republicii Moldova, precum și soluționarea problemelor cetățenilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru”, a menționat Sebastian Kurz.
Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Austriei, Sebastian Kurz, efectuează în perioada 3-4 februarie o vizită în Republica Moldova, în cadrul căreia va discuta cu oficialii de la Chișinău și Tiraspol pe subiectul reglementării conflictului transnistrean.