Congresul extraordinar al PDM a ales conducerea formaţiunii

Aproximativ 800 de delegați din toate raioanele țării, membri ai Partidului Democrat din Moldova (PDM), s-au reunit sâmbătă, 7 septembrie, la Chișinău, la Congresul IX extraordinar al formațiunii. Participanţii la întrunire l-au ales pe Pavel Filip preşedinte al PDM, iar Alexandru Jizdan a fost ales de către Consiliul politic național al partidului în calitate de secretar general al formațiunii, transmite MOLDPRES.

„Partidul Democrat a trecut printr-o perioadă complicată. Poţi avea multe realizări şi să te pomeneşti în opoziţie. Este nevoie de determinare şi voinţă, de multă muncă, pentru că profesionişti avem, ca să redevenim un partid popular, apreciat şi iubit de cetăţeni. Sunt zece ani de când sunt membru al Partidului Democrat, este singurul partid din care am făcut parte şi voi continua să depun toate eforturile pentru a dezvolta această formaţiune. Singura forţă capabilă să mobilizeze oamenii este adevărul şi de adevăr mă voi conduce”, a declarat Pavel Filip.

Printre vorbitori au fost mai mulţi fruntaşi ai partidului, între care şi ex-vicepreşedintele PDM, fost preşedinte al parlamentului, actual deputat, Andrian Candu, care a relevat că „democraţii au încheiat un capitol de viaţă şi activitate, însă acum trec pagina şi încep să scrie un nou capitol în istorie”. „Vom lăsa emoţiile, vom uita supărările şi nu vom uita că o armată iese victorioasă când acţionează ca un tot întreg. Este nevoie de o mobilizare generală, cu încredere şi dedicare”, a menţionat Andrian Candu.

La rândul său, Dumitru Diacov, preşedintele fracţiunii PDM în legislativ, a menţionat că „Partidul Democrat mereu a asigurat echilibrul politic în ţară, fiind capabil să discute şi cu stânga, şi cu dreapta”.

Agenda Congresului democraţilor a inclus un raport de activitate a partidului, prezentat de Pavel Filip, dezbateri pe marginea acestui raport, alegerea membrilor Consiliului politic naţional, Comisiei naţionale de cenzori, Colegiului de etică şi arbitraj şi aprobarea unor modificări la Statutul PDM. Totodată, delegaţii au adoptat o Declaraţie politică şi o Rezoluţie a Congresului.

Partidul Democrat a fost creat în februarie 1997, iniţial purtând titulatura de Mişcarea pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă. La alegerile parlamentare din martie 1998, blocul electoral creat în baza Mişcării „Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă” a obţinut peste 18% din voturi şi, respectiv, 24 de mandate în parlament, ceea ce i-a permis să participe la guvernare, în cadrul Alianţei pentru Democraţie şi Reforme (ADR). Din 1997 şi până în vara lui 2009, partidul a fost condus de către Dumitru Diacov, care, între anii 1997-2001, a deţinut funcţia de preşedinte al parlamentului. Din 2009 până în 2019, în alianţe şi de sine stătător, PDM a fost la guvernare.  După alegerile parlamentare din 24 februarie curent, la 14 iunie 2019, pentru a debloca criza din ţară, PDM a decis să se retragă de la guvernare.

Pavel Filip este cel de-al patrulea preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, după Dumitru Diacov, Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc. Noul lider al democraţilor  este născut pe 10 aprilie 1966, în satul Pănășești, raionul Strășeni. Este de profesie inginer. A fost prim-ministru al Republicii Moldova. Anterior, între ianuarie 2011 și până la învestirea sa în funcția de premier, în ianuarie 2016, Pavel Filip a fost ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în guvernele Filat (2), Leancă, Gaburici și Streleț, A fost vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova, după care o scurtă perioadă a îndeplinit interimatul funcţiei de preşedinte PDM, iar astăzi a fost ales, unanim,  preşedinte plenipotenţiar  de către delegaţii la Congresul IX extraordinar. La propunerea preşedintelui Filip, Consiliul politic naţional l-a ales în unanimitate pe Alexandru Jizdan în funcţia de secretar general al PDM.