Tăriceanu: Într-o democrație votul cetățenilor e sfânt, iar mișcările de stradă nu sunt folosite politic
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că într-o democrație votul cetățenilor este „sfânt”, iar mișcările de stradă nu sunt folosite politic pentru a organiza „lovituri de stat mascate”.
„Moțiunea sunt convins că va fi respinsă. Important e ceea ce va urma pentru România. În Statele Unite, strada nu a decis președintele, ci votul popular. În Marea Britanie, la fel, sutele de mii de englezi, cred că erau mai mult de 500.000, au ieșit în stradă nemulțumiți de Brexit, dar până la urmă tot rezultatele votului popular au contat. Într-o democrație, votul cetățenilor este sfânt, iar mișcările de stradă nu sunt folosite politic. Mișcările de stradă nu sunt folosite politic pentru a organiza lovituri de stat mascate. Este o regulă de bază a democrației, pe care domnul președinte Iohannis trebuie să o respecte. Guvernul a făcut un pas în spate, iar dacă președintele continuă să forțeze o criză politică înseamnă că nesocotește votul popular din 11 decembrie. Eu nu vreau ca România să meargă pe acest drum al populismului ieftin, al dezbinării, al iresponsabilității și instabilității. Drumul înainte trebuie să fie unul de construcție, de responsabilitate și de dialog”, a afirmat Tăriceanu miercuri, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moțiunii de cenzură.El a subliniat că rolul liderilor care conduc națiunile este să găsească răspunsuri la așteptările cetățenilor.
„În ultimele zile, luni în SUA sute de mii de cetățeni au ieșit în stradă împotriva noului președinte Donald Trump. Alții în favoarea lui. Cu ocazia Brexit-ului, în Marea Britanie au fost aproape milioane de oameni care au manifestat nemulțumiți de decizia majorității populației. Proteste similare au avut loc și în Germania sau în Franța. Nu se putea altfel — avem și noi protestele noastre. (…) Este dreptul lor și respect acest drept și cred că este cel mai important drept pe care l-am câștigat după căderea comunismului. Vorbim așadar de o nouă realitate socială în toată lumea și nu doar în România. Dar rolul liderilor care conduc națiunile este să găsească până la urmă răspunsuri la așteptările cetățenilor și nu să alimenteze dezbinarea. Diferența este că PSD și ALDE au făcut un pas înapoi pentru a nu risca stabilitatea României. De cealaltă parte, regret să remarc, atât PNL cât și USR, în frunte cu președintele Iohannis, așa cum ne-au arătat ieri, folosesc politic nemulțumirea unora sau altora sau a unei tabere pentru a crea o criză fără precedent”, a adăugat Tăriceanu.
El a acuzat PNL că „a renegat toate principiile și valorile liberale” și că prin această moțiune de cenzură face „jocurile instituțiilor de forță”.
„Moțiunea de față readuce în prim plan o obsesie pe care am remarcat-o în ultima vreme la PNL și anume corupția. Doamnelor și domnilor parlamentari de opoziție, fără îndoială că românii sunt preocupați de corupție, dar trebuie să vedeți toată corupția. Corupția instituțiilor de forță din România o vedeți sau nu? Clasa politică, din câte văd, a început să se reformeze, dar instituțiile nu”, a mai spus Tăriceanu.
Președintele Senatului a declarat că dorește să înceapă, cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, dezbaterea „România Dialogului” care va viza teme legate de Justiție.
„Ca președinte al Senatului doresc să îl invit și pe președintele Camerei Deputaților să demarăm în cel mai scurt timp discuții cu partidele politice, cu asociațiile profesionale ale magistraților și procurorilor, cu instituții din zona justiției, cu mediul academic, cu mass-media și cu societatea civilă. Rezultatul acestor discuții va genera cu siguranță soluția (…) prin care putem demonstra că România vorbește și nu urăște, o Românie a dialogului”, a punctat Tăriceanu.