Breaking News

BERLINALA 2017:Filme biografice, staruri și politică: momente forte așteptate la festival

Cea de-a 67 ediție a Berlinalei, primul mare festival de film al anului în Europa, se deschide joi în capitala germană cu 24 de producții internaționale în selecția oficială, din care 18 vor concura pentru unul din trofeele ce va fi acordate la 18 februarie. În competiția principală este și lungmetrajul ”Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, care are deja în palmares un Urs de Aur, obținut la ediția din 2013 a Berlinalei cu filmul ”Poziția copilului”.

Anul acesta, juriul internațional care va decerna Ursul de Aur și Ursul de Argint este prezidat de regizorul și scenaristul olandez Paul Verhoeven, avându-i în componența sa pe: producătorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Danemarca), actrițele Maggie Gyllenhaal (Statele Unite) și Julia Jentsch (Germania), actorul și regizorul Diego Luna (Mexic) și regizorul și scenaristul Wang Quan’an (China).

Dar dincolo de competiția oficială, organizatorii Festivalului Internațional de Film de la Berlin și-au propus să insufle o doză de optimism într-o lume a crizelor. Succesul filmelor biografice a făcut ca acestea să devină liantul ediției din acest an, cu accent pe destinele artiștilor, relatează AFP.

Festivalul va fi deschis cu prezentarea joi în avanpremieră mondială a peliculei „Django”, primul film al francezului Etienne Colmar, despre legenda jazzului țigănesc Django Reinhardt și persecutarea familiei sale de către naziști. Filmul „Maudie” povestește ultimii ani ai pictorului canadian Maud Lewis (Sally Hawkins), suferind de o boală gravă. Iar documentarul Beuys explorează viața controversată a lui Joseph Beuys, unul dintre cei mai importanți artiști din Germania postbelică. Mai contemporan și mai politic, documentarul ”The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov” („Procesul: Statul de Rusia vs. Oleg Sentsov”, relatează procesul acestui cineast ucrainean și activist împotriva anexării ruse a Crimeii care execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru „terorism”.

Regizoarea poloneză Agnieszka Holland (”Europa Europa”) semnează cu ”Pokot” (”Spoor” în engleză) o ”poveste a miracolului feminist” despre o pensionară excentrică care se luptă cu machismul din satul său în Polonia post-comunistă. Acest film este unul dintre cele patru din competiție regizate de femei, alături de „The Party” al britanicei Sally Potter (cu Kristin Scott Thomas), un thriller londonez despre o petrecere nocturnă care se termină în sânge, „Colo” semnat de portugheza Teresa Villaverde și „On Body and Soul” al lui Ildiko Enyedi, o poveste de dragoste într-un abator din Budapesta.

Berlinala se dorește a fi un festival angajat. Prin urmare, actori și regizori nu ar trebui să piardă ocazia de a reveni asupra marilor teme ale momentului: creșterea populismului în Occident sau alegerea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite.

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, a subliniat că programul Berlinalei este ”un fel de acțiune de protest” față de situația din lume”. „Avem aici un program care spune +da vieții+ și artiști care descriu situații cotidiene bulversate de apocalipse, dar în care există întotdeauna o cale de ieșire”, a spus el.

Actorul Richard Gere îl va veni la Berlin pentru a susține cauza tibetanilor și chiar va fi primit de cancelara Angela Merkel.

La fel ca anul trecut, în timpul evenimentului sunt planificate acțiuni de solidaritate cu zeci de mii de solicitanți de azil sosiți la Berlin începând cu 2015: proiecții pentru refugiați, strângere de fonduri și ateliere educaționale.

În fine, departe de temele politice și sociale, festivalul va onora câteva filme pentru marele public, precum „T2 Trainspotting”, al britanicului Danny Boyle, urmare a unui film cult din anii 1990, și mai ales premiera mondială a filmului „Logan”, a treia parte din aventurile cu super-eroi Wolverine, cu Hugh Jackman, Patrick Stewart și Richard E. Grant.

România mai este reprezentată la Berlin în cadrul „Berlinale Talents” de regizoarele Ilinca Călugăreanu și Ioana Mischie, actorul Alexandru Potocean, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truță și scenarista Monica Stan; în programul „Shooting Star” de actorul Tudor Aaron Istodor, precum și de proiectul de film ”Căprioara”, în regia lui Bogdan George Apetri, în cadrul ”Co-production Market”, informează ICR Berlin.

De asemenea, în cadrul „LOLA at Berlinale” — proiect organizat în colaborare cu Academia Germană de Film, care prezintă filmele selecționate pe lista lungă pentru Premiul German de Film — va fi proiectat filmul ”Die Reise mit Vater” (”La drum cu tata”) în regia Ancăi M. Lăzărescu. Filmul este o coproducție Germania-România-Ungaria-Suedia.

Totodată Centrul Național al Cinematografiei organizează standul românesc din cadrul European Film Market, unde vor fi prezentate producțiile românești de ficțiune ”Două lozuri”, de Paul Negoescu, ”Aniversarea”, de Dan Chișu, ”Ultima zi”, de Gabriel Achim, ”Breaking News”, de Iulia Rugină, și documentarele ”Frații Manakia”, de Eliza Zdru, și ”Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu, precum și catalogul „Romanian Films”, care prezintă informații despre filmele românești care au avut premiera în ultimii doi ani sau urmează să fie lansate în anul următor.

În cadrul ediției de anul acesta a celui mai mare festival public de film din lume vor fi proiectate 399 de filme, la care se adaugă alte aproximativ 700 de producții, prezentate în cadrul European Film Market, piața europeană de film pentru profesioniștii industriei. Aici producătorii, distribuitorii, cumpărătorii și vânzătorii, finanțatorii și reprezentanții televiziunilor, industriei de home entertainment și noilor media se informează cu privire la cele mai recente producții, urmăresc evoluția industriei cinematografice la nivel mondial și stabilesc noi contacte de afaceri.

AGERPRES