La aproape un an și jumătate de la adoptarea și promulgarea Legii Dieteticianului, profesioniștii în domeniu au lansat o petiție online prin care solicită Ministerului Sănătății să emită normele de aplicare a legii pentru stabilirea standardelor acestei profesii, care ar fi trebuit elaborate în 60 de zile de la apariția actului normativ.
Prodecanul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, conferențiar universitar Monica Tracea, a declarat marți, pentru AGERPRES, că petiția online pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii Dieteticianului nr. 256/2015 a fost lansată de Asociația Română de Nutriție și Dietetică, că până acum aproape 400 de persoane au semnat și că speră să se adune peste 2.000 de semnături.
„Odată cu Legea Dieteticianului noi am cerut asigurarea locurilor de muncă în spitale acestor absolvenți în această nouă profesie. În primul rând, din punct de vedere financiar, se cunoaște situația din spitale și ar fi o idee legată și de aceste job-uri, care ar trebui scoase pe toate secțiile spitalului și nu numai. În al doilea rând, a existat întotdeauna o rezistență din partea colegilor din specialitatea diabet și nutriție pentru că ei au o pregătire în acest domeniu și probabil că, pe undeva, se simt amenințați, deși nu este cazul. Noi nu ne dorim decât să completăm echipa de lucru. În al treilea rând, în general, rezistența cea mai puternică a venit din București, unde există școli care pregătesc dieteticienii în șase luni sau maximum un an de zile. Termină foarte repede și ușor, primesc o diplomă și unii reușesc să se impună chiar foarte bine pe piață. Noi le cerem de la trei și până la cinci ani de pregătire și, din punctul meu de vedere, calitatea absolvenților este cu totul alta. Există, așadar, o concurență. La nivel de universități de medicină, Bucureștiul este printre singurele centre din țară care nu a deschis o astfel de specializare. În rest, aproape toate facultățile din țară au”, a spus Monica Tracea.
Aceasta a menționat că normele respective ar trebui să susțină dieteticianul și să stabilească ce lucrează, ce responsabilități și obligații are, dar mai ales să asigure formarea unui Colegiu al Dieteticienilor, la fel ca și Colegiul Medicilor sau cel al Asistenților.
„Odată ce există acest colegiu, profesia va demara mai ușor, va fi susținută de către colegiu, vor exista examene de evaluare și vor avea practic pregătire continuă, așa cum au și medicii. Un astfel de colegiu ar fi format din dieteticieni și ar avea un cuvânt de spus la nivel național. În plus, dacă apare și Legea Dieteticianului, am pus bazele și practic nu ne mai poate influența nimeni atât de ușor. Impresia mea este că această tergiversare a aprobării normelor este undeva susținută de către cei care nu doresc să existe această profesie pe piață. Am predat aceste date și norme de aproape un an de zile, la fiecare trei luni cerem o opinie și colaborăm foarte greu cu cei de la Ministerul Sănătății. Este adevărat că la Minister s-au schimbat de atunci vreo trei — patru miniștri, s-au schimbat inclusiv echipele, deci să spunem că la mijloc a fost și o problemă tehnică, dar după un an de zile este prea mult să mai spună că doar aceasta este problema principală”, a mai spus Monica Tracea.
În petiția Asociației Române de Nutriție și Dietetică se arată că profesia de dietetician are ca principal scop asigurarea unei nutriții echilibrate, atât la nivel de individ, cât și la nivel populațional, pentru asigurarea sănătății.
„Rolul dieteticianului în sistemul de sănătate este unul crucial, el fiind cel care ar trebui să se ocupe atât de prevenirea numeroaselor patologii, cât și de tratarea acestora prin intermediul alimentației. Neacordând importanța cuvenită, rolul dieteticianului este suplinit de cadrele medicale fără pregătire în acest domeniu. Vorbind despre un secol al bolilor cardiovasculare și al cancerului, este important de menționat faptul că majoritatea patologiilor cardiace, dar și neoplaziile maligne pot fi prevenite prin intermediul alimentației, dieteticienii fiind verigi esențiale. Din păcate, în România, legislația nu este reglementată astfel încât dieteticianul să fie un cadru medical recunoscut, lucru pentru care petiția este cu atât mai importantă, cu cât deznodământul profesiei de dietetician este stabilit de aceasta”, se precizează în petiția respectivă.
Legea Dieteticianului a fost adoptată în data de 7 octombrie 2015, iar la art. alineatul 1 se menționează că „în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătății, cu consultarea instituțiilor de învățământ superior care au un program de licență acreditat în specializarea de nutriție și dietetică, emite normele metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului”.