Basarabia

O expoziţie dedicată patrimoniului Lituaniei a fost vernisată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

O expoziţie cu genericul „Lituania într-un colet poștal”, dedicată patrimoniului acestei ţări, a fost vernisată ieri la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziția prezintă cele mai frumoase și valoroase obiective naturale și culturale ale Lituaniei înscrise în listele Patrimoniului Mondial UNESCO. Între bunurile lituaniene ce aparțin Patrimoniului Comun al Umanității, publicul poate descoperi Centrul vechi istoric din Vilnius, Istmul Neringa (Courland), Situl arheologic de la Kernavė, Arcul geodezic Struve, Rezervaţia biosferei Zuvintas ș.a. De asemenea, vizitatorului i se oferă ocazia audierii cîntecelor lituaniene pe mai multe voci – Sutartinės, care constituie un element de patrimoniu mondial imaterial.

În discursul său, Ambasadorul Lituaniei în R. Moldova, Rimantas Latakas, a menţionat că Lituania a devenit membră UNESCO în 1991 și în prezent zece obiective de patrimoniu cultural și natural ale Lituaniei sînt înscrise pe listele UNESCO. „Pentru fiecare țară este o mare onoare de a avea obiecte de patrimoniu cultural și natural înregistrate pe Lista Patrimoniului Mondial. Lituania, de asemenea, este mîndră să aibă o valoare universală remarcabilă și domenii semnificative la nivel global. Scopul acestei expoziții este de a familiariza și alte țări cu aceste valori”, a subliniat Rimantas Latakas.

Potrivit oficialului, Arcul geodezic Struve este un lanț de triangulații de sondaj, care se întinde din Norvegia pînă la Marea Neagră, prin zece state, pe o distanță de două mii opt sute douăzeci și doi de kilometri. Cu ajutorul acestuia s-a obținut prima măsurare precisă a unui meridian.

„Cele mai frumoase și importante locuri ale patrimoniului țarii noastre reprezentate în această expoziție au fost expuse publicului din Statele Unite ale Americii, Țările de Jos, Portugalia, Republica Cehă, Franța, Luxemburg și Belgia. Îmi doresc ca această expoziție să aibă mare succes în Moldova, sper sincer că publicul din Moldova să se bucure de această ocazie de a afla ceva nou despre Lituania”, a mai spus ambasadorul Rimantas Latakas.

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a afirmat că Lituania este un exemplu pentru noi în ceea ce priveşte ocrotirea patrimoniului cultural imaterial, inclus în Lista Reprezentativă UNESCO cu zece obiective, subliniind că ţara noastră este parte a acestui proiect. Astfel, la 1 decembrie 2016, a avut loc înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova – dosar comun prezentat de ambele ţări.

Related Articles

Back to top button