Președintele Igor Dodon a avut întrevedere de lucru cu Premierul Pavel Filip

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și Prim-ministrul Pavel Filip au avut joi o întrevedere de lucru pe subiectul numirii unor ambasadori, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Șeful statului și-a expus rezervele față de unele nume din lista propusă inițial de Guvern, rezerve care au la bază argumente temeinice. Președintele țării tratează cu maximă seriozitate acest subiect și își dorește ca Republica Moldova să fie reprezentată în afara țării de personalități care au calitățile necesare de a promova cît mai bine interesele țării noastre.

Așa cum a anunțat public, Președintele nu dorește să blocheze în nici un fel activitatea diplomatică a Republicii Moldova în afara țării, dar este decis să analizeze minuțios fiecare candidatură la funcția de ambasador și chiar să vină cu propunerile sale, acolo unde consideră de cuviință, atît în ceea ce privește numirea unor ambasadori, cît și rechemarea lor din funcțiile în care se află.

În cadrul discuției a fost abordat subiectul retragerii a 10 ambasadori și numirea a 17 potențiali candidați. S-a acceptat demararea procedurii solicitării agrementului pentru un grup de candidaturi la poziția de ambasadori ai Republicii Moldova după cum urmează:

Lista candidaturilor și țările:

1. Andrei NEGUȚĂ – Ambasador al RM în Federația Rusă;

2. Aurel CIOCOI – Ambasador al RM în Statele Unite ale Americii;

3. Victor SOROCEAN – Ambasador al RM în Republica Belarus;

4. Victor OSIPOV – Ambasador al RM în Republica Austriacă;

5. Emil DRUC – Ambasador al RM în Republica Franceză;

6. Victor MORARU – Ambasador, Reprezentant Permanent al RM pe lîngă Organizația Națiunilor Unite/New York;

7. Anatol VANGHELI – Ambasador al RM în Republica Elenă;

8. Violeta AGRICI – Ambasador al RM în Regatul Spaniei.

Discuțiile între Președinție și Executiv la acest subiect vor continua.