Breaking News

Fostul senator Cătălin Voicu, condamnat la 5 ani închisoare cu executare într-un dosar de abuz în serviciu

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat vineri de Tribunalul București la cinci ani închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat de intervenții la conducerea Electrica și Electrica Serv pentru ca o firmă să primească preferențial contracte.

Un judecător de la Tribunalul București i-a respins lui Cătălin Voicu o cerere de schimbare a încadrării juridice și l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, stabilind că legea penală mai favorabilă acestuia este Codul penal din 1969.

Magistratul a constatat că fapta de care este acuzat Cătălin Voicu este concurentă cu cea pentru care fostul senator a fost condamnat în anul 2012 la șapte ani de închisoare și a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de șapte ani închisoare, la care se adaugă interzicerea unor drepturi pe o perioadă de trei ani. Instanța a menținut și confiscarea de la acesta a sumelor de 200.000 euro și 119.000 lei.

De asemenea, judecătorul a menținut decizia instanței din februarie 2016, prin care Cătălin Voicu a fost eliberat condiționat din închisoare pentru cei 7 ani primiți în primul dosar.

Instanța a mai decis ca inculpații din acest dosar să plătească în solidar către SC Servicii Energetice Moldova SA despăgubiri civile de 5.284.893 de lei, echivalentul a 1.391.339 euro.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București.

În noiembrie 2014, Cătălin Voicu, fost consilier prezidențial, ulterior deputat și senator, a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu. Alături de el, au fost deferiți justiției Nicolae Coroiu, fost director general al SC Electrica SA; Petru Andronache, la data faptelor director comercial al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova; Radu Dan Floarea, acționar majoritar la SC Tech Safety SA; Ion Dumitru Măruță, acționar și administrator al SC Tech Safety SA.

„În calitate de director general al SC Electrica SA, inculpatul Coroiu Nicolae, în perioada 2004-2005, a dispus funcționarilor din subordine, iar inculpatul Andronache Petru, director comercial al SISE Moldova a acționat în consecință, în vederea efectuării de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, la un preț supraevaluat și cu încălcarea prevederile OUG 60/ 2001 modificată și a regulamentelor interne”, declară DNA.

DNA preciza că în vederea realizării achizițiilor respective nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziție publică, furnizorul a fost desemnat prin încredințare directă, fără a exista vreo selecție și nu a existat o negociere, prețul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat.

„Produsele au fost livrate de SC Tech Safety SA în aceeași perioadă, încheindu-se 77 de contracte și emițându-se facturile care erau achitate, în mod nelegal, în regim de urgență”, mai spun procurorii.

Anchetatorii mai arată că directorul general Nicolae Coroiu a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul SC Tech Safety SA, cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.

Suma reprezintă diferența de preț între valoarea de cumpărare și valoarea de revânzare practicate de furnizorul Tech Safety SA în relația cu SC Servicii Energetice Moldova SA.

Petru Andronache este acuzat că a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deși acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate. Totodată, procurorii susțin că Andronache a efectuat și plăți, prin semnarea a cinci ordine de plată, înlesnind astfel realizarea scopului urmărit de superiorii săi, și anume efectuarea de plăți în sume importante către SC Tech Safety SA.

În ceea ce-l privește pe Cătălin Voicu, DNA arată că în perioada 2004-2005, uzând de calitatea de consilier la Administrația Prezidențială și ulterior deputat, în scopul de a sprijini firma SC Tech Safety SA, a intervenit, în două rânduri, pe lângă funcționari din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA, pentru ca firma SC Tech Safety SA să fie favorizată.

Voicu ar fi solicitat în intervenții directe la directorul general al Electrica SA, Coroiu Nicolae, și la directorul economic al Electrica Serv SA acordarea de contracte firmei SC Tech Safey SA pentru livrarea de produse din domeniul protecției muncii, în condițiile în care societățile beneficiare (Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar și la prețuri supraevaluate de la același furnizor.

„Prin aceste intervenții, Voicu Cătălin a înlesnit infracțiunea de abuz în serviciu săvârșită de funcționarii din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro”, mai afirmă DNA.

Radu Dan Floarea este acuzat că, în perioada 2004-2005, în calitate de acționar al SC Tech Safety SA, împreună cu administratorul Ion Dumitru Măruță și în înțelegere cu directorul general al Electrica SA, Nicolae Coroiu, și cu Cătălin Voicu, știind că nu s-au organizat proceduri de achiziție publică, a efectuat livrări de produse către SISE Moldova în cantități foarte mari (14.750.685 lei fără TVA), cu prețuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, în scopul obținerii de foloase patrimoniale, prin aceasta înlesnind cauzarea unui prejudiciului menționat.