Sanatate

Prevenția în sănătate și beneficiile suplimentelor alimentare – subliniate de participanții la Conferința „Prevenție 360Ž + 5”

Importanța prevenției pentru menținerea stării de sănătate pe o perioadă de timp cât mai îndelungată reprezintă tema principală a Conferinței „Prevenție 360Ž + 5”, ale cărei lucrări au debutat joi, iar prin acest eveniment se dorește ca furnizorii de asistență medicală să beneficieze de o informație concretă și actualizată referitor la beneficiile și riscurile recomandării suplimentelor alimentare.

Conferința pune accentul pe dovezile științifice în sprijinul utilității suplimentelor nutritive și vitaminice, precum și a produselor fitoterapeutice pentru creșterea speranței de viață. Potrivit celor mai recente sondaje în domeniu, foarte multe persoane apelează la auto-medicație, cheltuind sume mari de bani, la recomandarea apropiaților, sau pe baza mesajelor publicitare transmise pe canalele mass-media, fără să aibă și o recomandare medicală sau farmaceutică avizată.

Educarea publicului cu privire la importanța prevenției pentru îmbunătățirea stării de sănătate pe termen lung a fost subliniată, în deschiderea Conferinței, de către directorul executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale — RASCI, Diana Mereu, care a semnalat faptul că sistemul românesc de sănătate se bazează mai mult pe tratament decât pe prevenție.

Potrivit acesteia, este nevoie de programe de prevenție pe termen lung, atât pentru adulți, cât și pentru copii, fapt ce ar putea contribui și la diminuarea presiunii exercitate asupra sistemului de sănătate prin numărul mare de pacienți. Totodată, ea a accentuat importanța unei informări corecte și a unei responsabilizări a consumatorilor referitor la produsele care se eliberează fără prescripție medicală, deoarece acestea necesită totuși sfatul farmacistului sau al medicului.

Lucrările conferinței au debutat cu o prezentare pe tema importanței nutriționale a acizilor grași, făcută de către președintele Colegiului Farmaciștilor din România, Dumitru Lupuleasa, care a vorbit despre faptul că în ultima perioadă s-a pus tot mai mult accentul pe nutriție, în contextul capacității alimentelor de a acționa asupra genelor.

Acesta a remarcat, printre altele, că există în plan nutrițional o tendință generală de reducere a consumului de grăsimi în alimentație și a atras atenția că totuși ele trebuie să asigure 30% — 35% din aportul energetic total.

Alte teme de discuție în cadrul conferinței se referă la: comunicare, prevenție și educație în vederea utilizării medicamentelor fără prescripție și a suplimentelor alimentare; tulburările idiopatice și stresul; medicația primară în prevenția cardiovasculară; necesitatea suplimentelor nutritive prin prisma terapiei genice; importanța consilierii psihologice în asistarea pacientului oncologic; prevenția diabetului zaharat tip 2 etc.

Conferința „Prevenție 360Ž + 5”, organizată de Salus Media, împreună cu Colegiul Farmaciștilor din România și Colegiul Medicilor din România, este împărțită în două sesiuni, una dedicată segmentului farmaceutic, iar cea de-a doua adresându-se segmentului medical.

La eveniment, care se desfășoară în perioada 23-24 februarie, participă reprezentanți ai facultăților și asociațiilor medicale și farmaceutice, ai industriei suplimentelor alimentare și vitaminice, ai autorităților din sănătate, medici, farmaciști, nutriționiști, asistenți medicali și de farmacie, precum și alți profesioniști din sistemul medical, care fac recomandări nutriționale sau administrează utilizarea de suplimente alimentare, vitamine și produse fitoterapeutice.

Related Articles

Back to top button