Încrederea în economia zonei euro a atins cel mai ridicat nivel de după 2011

Încrederea în economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în februarie, după ce Banca Centrală Europeană și-a extins programul de stimulente, transmit Reuters și Bloomberg.

Potrivit datelor publicate luni de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut în februarie până la 108 puncte, de la 107,9 puncte luna precedentă, și a atins cel mai ridicat nivel de după luna martie 2011. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiștilor intervievați de Bloomberg, care mizau pe o ușoară creștere până la 108,1 puncte.

Majoritatea componentele ESI au înregistrat creșteri în februarie, în special încrederea în industrie care a urcat cu 0,5 puncte până la 1,3 puncte, de la 0,8 puncte în ianuarie. De asemenea, încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a crescut până la 13,8 luna aceasta, de la 12,8 puncte luna precedentă, depășind estimările analiștilor.

În schimb, s-a deteriorat încrederea în rândul consumatorilor în sectorul construcțiilor și în vânzările cu amănuntul.

„Per ansamblu, datele sunt încurajatoare, puțin mai slabe decât ne-am așteptat dar trendul este de creștere fermă. Cel mai mare risc cu care se confruntă zona euro este acum politic. Odată ce acesta este clarificat, vom vedea cât de robustă va fi redresarea”, a apreciat Florian Hense, economist la Berenberg Bank în Londra.

Analiștii se așteaptă ca PIB-ul zonei euro să înregistreze un avans de 0,6% în primul trimestru din 2017, după o creștere de 0,4% în ultimele trei luni din 2016.