Breaking News

Transferurile bănești de peste hotare au atins în ianuarie cel mai înalt nivel din ultimii trei ani

Valoarea transferurilor nete de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a înregistrat în luna ianuarie o creștere semnificativă, de 28,1 la sută, și a atins cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, informează MOLDPRES cu referire la date făcute publice de Banca Națională a Moldovei (BNM).

”Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 1,8 puncte procentuale la diminuarea transferurilor în ianuarie 2017, în timp ce creșterea efectivă a transferurilor (eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a constituit 29,9 la sută”, constată BNM.

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în valoare netă în prima lună a anului prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 74,58  milioane de dolari SUA, cu peste 16 milioane mai mult decît în perioada similară a anului precedent. Experții apreciază însă că, deși majorarea este impresionantă, suma remiterilor este departe de cifra atinsă în ianuarie 2014, de 91,68 milioane de dolari SUA. Cel mai înalt nivel al transferurilor în toată perioada de monitorizare a acestora a fost consemnată în 2013, cînd acestea s-au ridicat la aproximativ 99 de milioane.

Statisticile băncii centrale mai denotă o tendință ce se repetă de la an la an, în luna ianuarie se înregistrează cea mai mică valoare a transferurilor, după care urmează o creștere treptată a acestora pe parcursul anului.

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a fost în anul 2016 în continuă scădere și a coborît la cel mai jos nivel din ultimii zece ani. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în anul trecut prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 1 miliard 79 milioane de dolari SUA, cu 4,5 la sută mai puțin decît în anul precedent.

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani. Transferurile nete conțin soldul dintre intrări şi ieşiri. Transferurile brute conțin sumele transferurilor prin sistemele de remitere de bani eliberate persoanelor fizice.