Evaluarea relațiilor în domeniul educației, abordată de ministrul Pavel Năstase și omologul croat
Evaluarea relațiilor bilaterale în domeniul educației dintre România și Croația dar și prioritățile în domeniile educației și formării profesionale pe care trioul România-Croația-Finlanda le va avea în perioada de exercitare a Președinției Consiliului Uniunii Europene au fost unele dintre temele discutate, marți, în cadrul întâlnirii ministrului Educației Naționale, Pavel Năstase, cu omologul său croat, Pavo Bari?ić.
Potrivit unui comunicat de presă al MEN, în cadrul întâlnirii partea română a menționat că este în proces de identificare a temelor principale care să fie incluse pe agenda Președinției Consiliului UE, în baza priorităților naționale în domeniul educației și formării profesionale, corelate cu cele la nivel european.
„Câteva exemple amintite de ministrul Pavel Năstase vizează negocierea viitorului program Erasmus+, cadrul strategic pentru cooperare europeană (ET2020) și pregătirea cadrului strategic pentru anul 2030. În acest context a fost propusă organizarea unui grup de lucru format din reprezentanți ai ministerelor Educației din cele 3 țări (România, Croația și Finlanda) pentru a asigura o bună organizare și coordonare a Președinției Consiliului Uniunii Europene”, susține sursa citată.
În același timp, părțile și-au exprimat satisfacția în legătură cu proiectele bilaterale privind educația în limba maternă, modele în acest sens fiind înființarea Școlii de la Susnjevica, în care este studiat dialectul istroromân, dar și rețeaua școlară în limba croată din județul Caraș-Severin.
Totodată, a fost agreată, de comun acord, dezvoltarea cooperării în acest domeniu, prin organizarea unor reuniuni la nivel de experți, care să analizeze inițierea unor noi proiecte bilaterale în ceea ce privește accesul la educație al minorităților etnice înrudite din cele două state.
Programul delegației croate include și o deplasare în județul Caraș-Severin (8 martie), unde vor fi vizitate școlile în care se desfășoară învățământ în limba maternă croată.