Jocul Pokémon Go poate fi benefic pentru sănătate

Jocul de realitate augmentată Pokémon Go, foarte popular pe smartphone de la lansarea sa anul trecut, îi poate determina pe utilizatori să facă până la o mie de pași pe zi și să reducă astfel riscul cardiovascular la persoanele supraponderale sau sedentare, potrivit unui studiu realizat de Asociația Americană a Inimii (AHA, American Heart Association), citat de agențiile France Presse și EFE.

Pentru investigația lor, cercetătorii au studiat 167 de persoane care au jucat Pokémon Go, ce constă în vânarea în diferite locuri a unor creaturi virtuale (pokemoni) cu telefonul lor mobil. S-a constatat că jucătorii au realizat într-adevăr aproape 2.000 de pași în plus pe zi, ceea ce — potrivit studiului — reduce cu 8% riscul cardiac sau de accident vascular cerebral.

Înainte de a juca Pokémon Go, participanții făceau în medie 5.678 de pași pe zi, însă numărul acestora a crescut la 7.654 după ce au intrat în joc.

„Rezultatele sugerează că jocurile care necesită o activitate fizică, precum Pokémon Go, pot încuraja într-adevăr persoanele sedentare să facă exerciții fizice”, a precizat Hanzhang Xu, cercetătoare de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord (SUA).

Deși, potrivit ei, interesul pe care îl arată inițial utilizatorii poate scădea cu timpul, realizarea unei activități fizice poate fi mai bună decât cea de a sta așezat într-un fotoliu. „Studiul nostru poate fi util pentru realizarea și a altor jocuri digitale care să-i încurajeze pe oameni să facă mai multă mișcare”, a spus ea.

Pentru acest studiu, cercetătorii au urmărit 167 de utilizatori de iPhone, care au început să joace Pokémon Go în iulie 2016, cerându-le să le comunice numărul de pași realizați în fiecare zi, calculați cu ajutorul unui podometru pe smartphone-ul lor, de la mijlocul lunii iunie și până la 31 iulie 2016.