Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” continuă programul de proteste anunţat pentru susţinerea revendicărilor

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” continuă programul de proteste anunţat pentru susţinerea revendicărilor, lansând joi o nouă acţiune, dedicată tuturor angajaţilor din Sănătate care lucrează în ture, conform unui comunicat al organizaţiei.

„Constatând că oferta Guvernului este departe de a satisface aşteptările angajaţilor din sănătate, ea accentuând discriminările între categoriile de angajaţi şi riscând să perturbe grav activitatea unităţilor sanitare, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” continuă programul de proteste anunţat pentru susţinerea revendicărilor, lansând astăzi (joi, n.r.) o nouă acţiune, dedicată tuturor angajaţilor din Sănătate care lucrează în ture. Acţiunea este intitulată Protestul angajaţilor din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcţionării unităţii, în cadrul ei semnatarii atenţionând public şi direct guvernanţii asupra intenţiei/posibilităţii de a renunţa la lucrul în ture şi în zile libere/de sărbători legale dacă nu le este acordată recompensa corectă pentru participarea la asigurarea continuităţii serviciilor medicale/funcţionării unităţii. La această acţiune de protest pot subscrie toţi angajaţii din Sănătate care lucrează în ture şi în timpul zilelor libere/sărbătorilor legale, prin asta participând la asigurarea continuităţii serviciilor medicale/funcţionării unităţii”, se spune în comunicat.

Organizaţia menţionează că în câteva ore scurse de la lansare peste 1.000 de angajaţi au aderat la această formă de exprimare a nemulţumirii.

Potrivit sursei citate, continuitatea acordării serviciilor medicale/funcţionării unităţii este asigurată exclusiv în baza sacrificiilor asumate de angajaţii din Sănătate şi prin intermediul costurilor suportate de întreaga familie a acestora. În consecinţă, angajaţii care participă la continuitatea serviciilor medicale/funcţionării unităţii au dreptul la o recompensă proporţională.

„În baza consultării angajaţilor din sănătate, a analizei comparative cu alte situaţii similare din alte sectoare şi a evaluării dovezilor existente, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a stabilit că recompensa corectă, care trebuie acordată tuturor angajaţilor care participă la asigurarea continuităţii serviciilor medicale/funcţionării unităţii trebuie să includă următoarele elemente: recompensele salariale – pe actuala Lege a salarizării (nr. 153/2017) sporul de tură şi sporul pentru lucrul în zilele libere şi în zilele de sărbători legale trebuie să fie raportate la salariul de bază aflat în plată la data plăţii. În viitoarea lege a salarizării trebuie introduse tarifele orare diferenţiate pentru activitatea desfăşurată în timpul nopţii (cu cel puţin 50% mai mare decât tariful orar corespunzător salariului de bază şi pentru activitatea desfăşurată în zilele libere/de sărbători legale (cu cel puţin 100% mai mare decât tariful orar corespunzător salariului de bază); reducerea vârstei de pensionare pentru lucrul în ture, proporţional cu activitatea desfăşurată în aceste condiţii. Locurile de muncă în care se desfăşoară activitate în ture trebuie introduse în categoria celor cu condiţii deosebite, în sensul Legii nr. 263/2010 – Legea pensiilor. Avem în vedere faptul că desfăşurarea activităţii în ture face parte din condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, determinând în timp îmbolnăviri profesionale, comportamente riscante în activitate cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a angajaţilor”, se arată în comunicat.

De asemenea, recompensa corectă trebuie să includă recunoaşterea duratei schimbului de tură ca timp de muncă. Această recunoaştere trebuie făcută cel puţin sub forma acordării unei pauze de masă de 30 de minute pentru fiecare tură normală (echivalentul a 8 ore/tură). Pentru turele cu o durată mai mare a timpului de lucru de 8 ore/tură pauza de masă creşte în mod proporţional.

La aceste solicitări se adaugă propunerile deja înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, respectiv procedura organizării turelor, menită să crească gradul de echitate al distribuirii poverii turelor pe angajaţi, şi instituirea sistemului de monitorizare a îmbolnăvirilor profesionale din Sănătate, ce are ca scop evidenţierea impactului condiţiilor de muncă şi al programului asupra stării de sănătate a angajaţilor.

Solicitările nu vizează doar acordarea drepturilor salariale deja prevăzute în Legea salarizării, ci şi o serie de reforme structurale a activităţii în ture şi a recompenselor acordate pentru contribuţia la asigurarea continuităţii, sincronizând drepturile angajaţilor din Sănătate cu cele ale angajaţilor din sectoare care suportă poveri şi consecinţe similare.

„Pe lângă afişarea publică, pe platforma dedicată, a angajaţilor care susţin acest protest, în numele celor care aderă la el este transmisă o atenţionare către unitatea sanitară în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea privind posibilitatea/riscul ca în viitor să renunţe la desfăşurarea activităţii în ture şi în zilele libere/de sărbători legale dacă nu le sunt acordate drepturile precizate. Cel mai important aspect este faptul că fiecare atenţionare din partea fiecărui angajat va fi transmisă totodată către: Guvern, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi fiecare parlamentar din judeţul în care-şi desfăşoară activitatea angajatul respectiv. Alături de demisia medicilor din CIM-urile aferente gărzilor suplimentare acest protest face parte din protestele specifice angajaţilor care contribuie la asigurarea continuităţii serviciilor medicale/activităţii unităţilor, vizând susţinerea revendicărilor acestora. Ambele forme de exprimare a nemulţumirii angajaţilor din Sănătate sunt integrate în formele de acţiune prealabile grevei generale, ele vizând o creşterea continuă a formelor de presiune menite să determine guvernanţii să onoreze revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, se mai spune în comunicat. AGERPRES