Alegeri prezidențiale în Franța: François Fillon se declară victima unei „vânători”

Candidatul dreptei la alegerile prezidențiale din Franța, François Fillon, s-a declarat luni victima unei „vânători” și i-a atacat pe jurnaliștii care „răscolesc prin gunoaie”, după dezvăluirile din presă privind o donație constând în costume de lux de la un protector, relatează AFP.

„Sunt astăzi ținta unui număr atât de mare de atacuri încât nu pot să nu mă gândesc că e o formă de vânătoare”, a declarat la postul de radio Europe 1 François Fillon, aflat deja în centrul unui scandal privind presupuse angajări fictive ale membrilor familiei sale pentru care va fi audiat miercuri de către judecători.

„În fiecare zi se amplifică intruziunea în viața mea privată. De ce? (…) Cum se explică faptul că există sute sau, în orice caz, zeci de jurnaliști care răscolesc în gunoaie și se ocupă de costumele mele și poate mâine de cămășile sau de lenjeria mea intimă?”, a declarat fostul prim-ministru.

Conform Journal du Dimanche, un protector a semnat la 20 februarie un cec de 13.000 de euro pentru acoperirea achiziției de către Fillon a două costume de la o croitorie pariziană de lux.

„Nu vreau să vă răspund la aceste subiecte. Este viața mea privată, nu privește pe nimeni! Am tot dreptul să mi se ofere un costum de către un prieten, nu este interzis”, a protestat Fillon.

Conform publicației citate, la această factură se adaugă aproape 35.500 de euro, oferiți în bani lichizi, pentru achiziții precedente ale lui Fillon de la acest salon de croitorie, suma totală din 2012 și până acum fiind de 48.500 de euro.

„Evident, nu este exact”, a spus candidatul dreptei luni dimineață.

Întrebat și despre convocarea sa miercuri în fața justiției în dosarul privind angajările fictive, care i-ar putea aduce chiar o inculpare, Fillon a răspuns: „Nu pot spune că mă duc cu plăcere. De la început, nu sunt tratat ca orice justițiabil”.

Candidatul conservator, care a scăzut în sondaje după izbucnirea scandalului privind angajările fictive, în contextul în care până atunci era favorit, a reafirmat că o eventuală inculpare nu ar schimba nimic în campania sa.

„Nu mă voi supune ordinelor celor care instrumentalizează justiția de a renunța la candidatură”, a susținut el.