Probioticele, utile persoanelor cu o dietă nesănătoasă, dar ineficiente pentru restul
Probioticele ar putea avea un impact pozitiv insignifiant, și chiar nici un efect, asupra stării de sănătate a persoanelor care au o alimentație corespunzătoare, se arată într-un raport publicat marți de o echipă de oameni de știință din Australia, informează Xinhua.
În cadrul studiului realizat la Universitatea New South Wales, cercetătorii au testat efectele probioticelor asupra șoarecilor, acestor mamifere fiindu-le administrate astfel de substanțe pentru a se observa impactul pe care îl au bacteriile ”bune” asupra sănătății lor. Specialiștii au descoperit că șoarecii care au avut o dietă necorespunzătoare, bazată pe ”junk food”, bogată în calorii, au devenit supraponderali, cu o sănătate intestinală ”extrem de dereglată”, dar au manifestat efecte benefice de pe urma probioticelor, respectiv schimbări pozitive asupra tractului lor digestiv și îmbunătățirea funcției creierului.
Însă, în cazul șoarecilor care au avut o alimentație sănătoasă, probioticele au avut un impact minim asupra sistemului lor digestiv și în plus au fost observate ”perturbări ale memoriei de recunoaștere”.
Autoarea raportului, profesoara Margaret Morris, susține că probioticele pot avea un rol pozitiv dacă o persoană are o alimentație nesănătoasă. ”Dar, dacă se mănâncă sănătos, ele pot să nu fie atât de benefice”, a explicat Morris. ”Probioticele au dus chiar la unele tulburări de memorie cu privire la recunoașterea obiectelor”, a precizat ea.
În raport se mai arată că stilul de alimentație ”occidental”, bogat în zahăr și grăsimi saturate, are un impact negativ asupra creierului și a funcției cognitive și poate ”altera rapid compoziția și activitatea metabolică” a bacteriilor din sistemul digestiv, precizează sursa citată.
Studiile efectuate asupra șoarecilor au demonstrat că atunci când animalelor sănătoase li se administrează antibiotice ”perturbatoare ale florei intestinale”, schimbarea produsă la nivelul acesteia poate conduce la pierderi de memorie și la tulburări mentale precum stările de anxietate, se mai arată în raport.