Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, încearcă să ajungă la un acord cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, pentru a reduce numărul interpelărilor scrise adresate de europarlamentari executivului Uniunii și a îmbunătăți calitatea și pertinența întrebărilor formulate, notează Politico, într-un articol publicat miercuri în pagina electronică.
Într-o scrisoare transmisă luni lui Antonio Tajani și obținută de Politico, Jean-Claude Juncker s-a arătat nemulțumit de numărul mare de interpelări pe teme irelevante transmise Comisiei Europene de către europarlamentari, în condițiile în care executivul UE a răspuns în 2016 la peste 9.500 de întrebări scrise, adică 40 în fiecare zi lucrătoare.
Juncker i-a scris lui Tajani că întrebările scrise reprezintă „un important instrument democratic”, iar Comisia „face toate eforturile să răspundă în timp util” și să furnizeze informații care sunt „pertinente din punct de vedere politic”. Președintele Comisiei Europene a punctat însă că „succesul acestor eforturi depinde și de calitatea întrebărilor”.
Politico notează că europarlamentarii pot adresa Comisiei întrebări scrise pe o serie de teme, de la migrație la scumpirea îngrășămintelor în Europa.
Executivului UE i-au parvenit însă și întrebări precum: „Apa chiar hidratează?” sau „Ce e de făcut pentru ca țestoasele și câinii să nu mai fie călcați de mașini?”
Un europarlamentar chiar a întrebat Comisia cum procesează întrebările scrise ale membrilor PE, câte persoane și ce fonduri sunt angrenate în acest demers. Altul a vrut să știe „ce va face Comisia pentru a recâștiga încrederea populației în globalizare”.
Președintele Comisiei Europene i-a cerut președintelui PE să facă demersuri și pentru reducerea numărului interpelărilor orale din Legislativul UE. „Riscăm să îngreunăm din punct de vedere administrativ sesiunile plenare, lucru care ar avea un impact negativ”, a scris Jean-Claude Juncker.