Scăderea greutății corporale prin bypass gastric, asociată cu o reducere cu 46% a riscului de insuficiență cardică
Persoanele obeze care trec printr-o intervenție de chirurgie bariatrică în vederea scăderii ponderale își reduc la jumătate riscul de apariție a insuficienței cardiace în comparație cu cele care își schimbă stilul de viață pentru a scăpa de kilogramele în plus, sugerează un studiu realizat recent de o echipă de cercetători din Suedia, informează joi Reuters.
Oamenii de știință s-au arătat ”surprinși” de diferența observată în ceea ce privește riscul de insuficiență cardiacă între cele două grupuri, al pacienților care au trecut printr-o intervenție de chirurgie bariatrică în vederea scăderii ponderale și al celor care au scăzut din greutate modificându-și stilul de viață. ”Am fost surprinși de diferența mare în ceea ce privește incidența insuficienței cardiace între cele două grupuri”, a declarat conducătorul studiului, dr. Johan Sundstrom de la Universitatea Uppsala.
Cercetătorii susțin că motivul apariției acestei diferențe semnificative ar fi reprezentat de faptul că pacienții care au suferit o operație de bypass gastric au manifestat un risc mai mic de insuficiență cardiacă pentru că au pierdut mai mult din greutate în comparație cu cei care au slăbit fără a apela la metode chirurgicale. Pacienții care suferiseră un bypass gastric au pierdut din greutate într-un an, în medie, cu 18,8 kg (41.4 lb) și 22,6 kg după doi ani de la operație în comparație cu persoanele care s-au bazat pe schimbarea alimentației și exerciții fizice pentru a slăbi.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetători a examinat date prelevate de la 25.805 persoane obeze care suferiseră un bypass gastric — intervenție ce constă în micșorarea dimensiunilor stomacului până la mărimea unei nuci — și de la 13.701 pacienți care au urmat o dietă săracă în calorii.
Cei aproape 40.000 de subiecți incluși în studiu aveau o vârstă de circa 41 de ani la începutul cercetării. După ce jumătate dintre aceste persoane au fost monitorizate timp de cel puțin patru ani, s-a observat că cei care trecuseră printr-o intervenție de chirurgie bariatrică aveau un risc cu 46% mai mic de a dezvolta insuficiență cardiacă.
De asemenea, oamenii de știință au aflat că pierderea a 10 kilograme prin oricare dintre aceste mijloace contribuie la o scădere cu 23% a riscului de insuficiență cardiacă.
Cercetări anterioare au demonstrat o legătură între obezitate și insuficiența cardiacă.
”Scăderea greutății poate proteja funcția cardiacă prin reducerea efortului inimii”, a explicat Sundstrom.
Studiul a fost publicat în jurnalul ”Circulation”.