Regimul termic prognozat de specialiști pentru următoarele două săptămâni va fi unul oscilant, cu temperaturi ce vor atinge pe timpul zilei chiar și 21 de grade Celsius, dar și 13-14 grade Celsius, în timp ce precipitațiile vor fi prezente aproape zilnic la nivelul întregii țări, cu probabilitate mai ridicată începând din 25 martie, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 20 martie – 2 aprilie 2017, dată luni publicității.
În Banat, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va încălzi, iar până spre mijlocul acestuia va fi mult mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 21 de grade. Ulterior, temperaturile diurne vor scădea treptat, iar media lor se va situa între 15 și 17 grade. Temperaturile minime vor crește și ele de la o medie de 4 grade, în prima zi, până la 8 — 9 grade în jurul datei de 23 martie, apoi vor scădea, astfel că la sfârșitul lunii martie și la începutul lunii aprilie vor reveni la valori medii în jurul valorii de 4 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată din data de 25 martie.
Pentru zona Crișanei, în primele două zile ale intervalului, vremea se va încălzi, iar media valorilor maxime va atinge 20 de grade și va fi mult mai ridicată decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Până spre sfârșitul primei săptămâni, temperaturile nu se vor modifica semnificativ, apoi vor scădea ușor, iar între 26 martie și 2 aprilie vor fi de 15 — 16 grade. În primele 5 zile de prognoză vor crește și temperaturile minime, iar în jurul datei de 23 martie vor atinge 7 — 8 grade. În zilele care vor urma, mediile temperaturilor nocturne vor scădea treptat, cu aproximativ 3 — 4 grade. Vor fi posibile ploi aproape în fiecare zi, pe arii restrânse, cu excepția intervalului 25 — 30 martie, când, temporar, se pot semnala pe arii relativ extinse.
În Transilvania, până pe 22 martie, temperaturile diurne vor crește semnificativ, cu 9 — 10 grade. Ulterior, în următoarele patru zile, media lor se va menține în jurul valorii de 18 grade. Din 26 martie, mediile temperaturilor maxime vor scădea treptat, spre 13 — 14 grade. Media temperaturilor minime va fi pozitivă în cea mai mare parte a intervalului, iar cele mai ridicate valori se vor înregistra între 23 și 26 martie, când vor fi de 3 — 4 grade. Probabilitatea pentru ploi temporare va fi mai ridicată la începutul intervalului și, din nou, din data de 25 martie.
Prognoza de specialitate relevă că, în Maramureș, vremea se va încălzi și va deveni, între 22 și 24 martie, deosebit de caldă pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 19 grade. La sfârșitul primei săptămâni se va răci cu aproximativ 5 grade, apoi temperaturile vor rămâne relativ constate, iar mediile lor vor fi de 14 — 15 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluție asemănătoare, iar media temperaturilor minime va avea variații, în general, între două și 5 grade. Temporar vor fi condiții de ploaie aproape în fiecare zi.
În Moldova, la începutul intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime va fi de 10 grade, iar în ziua următoare va ajunge la 17 grade. Până în jurul datei de 24 martie, valorile termice diurne nu se vor modifica semnificativ. Între 26 martie și 2 aprilie, media maximelor va fi mai scăzută și se va situa între 12 și 14 grade. Temperaturile nocturne vor crește până pe 22 martie, când media lor va atinge 4 grade, după care nu vor mai fi variații semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în prima zi și, din nou, din data de 25 martie.
În Dobrogea, atât temperaturile maxime, cât și cele minime, vor fi în creștere la începutul intervalului de prognoză. Media regională a maximelor va ajunge la 14 grade, iar a minimelor la 5 — 6 grade. Ulterior, acestea nu vor mai suferi modificări importante. Ploile își vor face apariția mai ales după data de 27 martie.
În Muntenia, în prima săptămână, vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor fi cuprinse, în medie, între 16 și 18 grade, în timp ce media minimelor va fi de 3 — 4 grade, iar excepție va face prima zi când media maximelor va fi în jurul a 14 grade. Valorile termice vor scădea ușor în cea de-a doua săptămână, dar vor continua să se situeze peste normele climatologic specifice perioadei. Astfel, cele diurne vor fi în medie de 14 — 15 grade, iar cele nocturne se vor situa între 3 și 5 grade Celsius. Izolat, va ploua slab în prima zi a intervalului, iar după data de 26 martie va crește, din nou, probabilitatea de apariție a ploilor.
În regiunea Olteniei, vremea va fi deosebit de caldă în prima săptămână, când se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime cuprinse între 17 și 19 grade, respectiv minime între 4 și 6 grade. Apoi, deși valorile termice vor fi în scădere, acestea se vor situa în continuare peste normele climatologice specifice perioadei. Astfel, maximele vor fi în medie de 14 — 16 grade, iar minimele vor fi în jurul a 4 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va crește începând cu data de 26 martie.
La munte, până în data de 25 martie, vremea va fi caldă, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jurul valorii de 10 grade, mai puțin în prima zi când se vor înregistra temperaturi diurne medii de 4 grade. Ulterior, valorile termice vor fi apropiate de cele normale specifice perioadei și anume o medie de 5 — 7 grade. Mediile temperaturilor minime vor fi cuprinse între—2 și 0 grade, cu excepția nopților din intervalul 22 — 25 martie, când acestea se vor situa în jurul a 2 grade Celsius. Local, în prima zi a intervalului, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare, iar începând cu data de 26 martie va crește din nou probabilitatea de apariție a precipitațiilor mixte.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.