Studiu: Copiii cu niveluri crescute ale acidului uric pot dezvolta in viata adulta hipertensiune arteriala

Nivelurile ridicate de acid uric în rândul copiilor pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială în viața de adult, potrivit concluziilor unui studiu derulat de cercetători „Ewha Womans University” din Seul, Coreea de Sud.
Aceștia au măsurat nivelul acidui uric a 449 de copii din Seul, în două examinări ulterioare între 2001 și 2006, cu o monitorizare a copiilor când au împlinit vârsta de 3 ani, din 2005 și până în anul 2010. De asemenea, mamele participanților care au vizitat spitalele în cadrul îngrijirii prenatale între 24 și 28 de săptămâni au fost incluse în studiu.
Rezultatele au arătat că nivelurile serice de acid uric la vârsta de trei ani au afectat valorile tensiunii arteriale ulterioare. Astfel, subiecții cu un nivel ridicat de acid uric la varsta de trei și cinci ani au avut cea mai mare valoare a tensiunii arteriale sistolice la vârsta de șapte ani.
Cercetătorii au subliniat că expunerea la niveluri ridicate de acid uric poate fi schimbată de-a lungul vieții pentru a reduce riscul valorilor crescute tensiunii arteriale în viitor.
Acidul uric este produs atunci când organismul descompune alimentele care conțin compuși organici – purine. Alimentele cu un nivel ridicat de purine sunt ficatul, anșoa, macroul, fasolea uscată, berea și vinul.

Nivelurile ridicate de acid uric în viața adultă pot duce la afecțiuni cronice, precum diabet zaharat, boli cronice de rinichi și gută.

Sursa: SanatateaTV