10 surse de proteine pe care trebuie să le incluzi în dieta ta!

Proteinele sunt o parte importantă din dieta noastră. Ele influențează în mod direct starea noastră de sănătate, susțin repararea țesuturilor și asigură o bună creștere a masei musculare. Devine, așadar, important să consumăm doar proteine de înaltă calitate.

 

Proteinele sunt esențiale în creștere și dezvoltare. Ele alimentează organismul cu energie și sunt necesare pentru producerea hormonilor, neurotransmițătorilor, a anticorpilor, a enzimelor și a țesuturilor.

Proteinele la micul dejun sunt foarte importante pentru că ne furnizează energia de care avem nevoie pe parcursul zilei şi ne conferă starea de saţietate, astfel încât sunt esenţiale pentru persoanele care doresc să slăbească, dar şi pentru cei care doresc să îşi crească masa musculară.

Iată o listă de 10 alimente cu conţinut bogat în proteine:

  1. Brânză de vaci

Amestecată brânza cu fructe sau legume și obții un mic dejun delicious, care îți oferă toate substanţele nutritive de care ai nevoie, plus o mare cantitate de proteine.

 

  1. Iaurt grecesc

Combină iaurtul cu fructe sau fulgi de ovaz. Acest iaurt arecantităţi duble de proteine şi jumătate din cantitatea de zahăr folosită în cazul altor iaurturi obişnuite.

  1. Ton și somon

Tonul și somonul sunt două dintre cele mai sănătoase surse de proteină. Conservele de ton conțin peste 25 de grame de proteină și doar 116 calorii pe o sută de grame, în timp ce somonul conține tot peste 25 de grame de proteină și 186 de calorii pe suta de grame.
De asemenea uleiul din ton și somon este bogat în Omega 3, care poate scădea trigliceridele, tensiunea arterială și riscul de boli de inimă. Adaugă la salata ta o cutie de ton și vei obține .

 

  1. Carne albă de pui sau curcan

Se găteşte rapid, este ieftină şi este o sursă grozavă de proteine. Carnea de pui este extrem de ridicată în proteină și poate fi slabă în calorii.

Carnea de curcan are mai multă proteină decât carnea de vită și poate fi o opțiune mult mai sănătoasă.

  1. Mazărea

O opțiune pentru vegetarieni, mazărea este o sursă importantă de proteină biodisponibilă, de bună calitate. Proteina din mazăre pură este unul dintre cele mai complete suplimente proteice. Proteina din mazăre s-a dovedit a fi și foarte bine tolerată de sistemul digestiv și ușor asimilată în țesutul muscular.

 

  1. Linte

Deși nu este o proteină completă (lipsa a doi aminoacizi i-au răpit acest statut) lintea este categorisită ca fiind una dintre cele mai bogate surse de proteine. Consumă lintea în supă sau ca parte din salata ta.

  1. Ouă

O gustare plină de proteine. Pentru a beneficia de bogăţia de proteine (un ou întreg mediu – 46 g – prăjit conţine 6,26 g proteine), consumă-le întregi, cu tot cu albuș și gălbenuș.

  1. Ovăz

Micul dejun al campionilor! O ceașcă de ovăz la micul dejun îți oferă aproximativ 5 grame de proteine.

  1. Unt de arahide

O lingură delicioasă de unt de arahide are până la 4 grame de proteine. Deoarece are atât de multe proteine, untul de arahide este o gustare foarte săţioasă – mănânci puţin şi te simţi plin pe termen lung.

 

  1. Migdale

Un pumn de migdale îți oferă o mulțime de proteine și energia necesară pentru a fi în formă toată dimineața.
În general, nucile constituie gustarea ideală, sunt practice şi neperisabile. Migdalele, nucile, fisticul, caju, alunele de pădure sunt excelente surse de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase şi fibre.

În general, proteinele trebuie să reprezinte 10-35% din totalul caloriilor zilnice, aceasta însemnând pentru adulți, 46 g/zi pentru femei și 56 g/zi pentru bărbați.