Persoanele afectate de fraude financiare riscă să li se înrăutățească starea de sănătate
Persoanele care au fost afectate de fraude financiare suferă de probleme majore de sănătate fizică și psihologică. Acest lucru reiese dintr-un studiu al fundației Finsalud, care a analizat starea de sănătate a 188 de persoane din Spania afectate de diverse escrocherii financiare și ale cărui rezultate au fost prezentate la 16 martie la sediul Comitetului Economic și Social European (CESE) la Bruxelles, informează EFE și site-ul eesc.europa.eu.
„Sănătatea fizică este în mod clar mai precară, predomină diagnosticul psihiatric și problemele de somn sunt foarte mari” în aceste cazuri, a rezumat pentru EFE Maria Victoria Zunzunegui, profesor la Școala de sănătate publică de la Universitatea din Montreal (Canada), care a condus studiul. Cercetătoarea spaniolă a subliniat că aceste trei aspecte sunt „indicatori principali că ceva se întâmplă cu acești oameni”.
Studiul a relevat faptul că 85% dintre cei care au fost fraudați și nu au primit compensații financiare își descriu starea generală de sănătate ca fiind „proastă sau foarte proastă”. Cifra este ceva mai mică în rândul respondenților care au primit o compensație economică (54%) sau al celor cu împrumuturi ipotecare multivalutare (66%).
Studiul, realizat pe voluntari din Madrid și Castilla și Leon între iulie 2015 și iulie 2016, sugerează de asemenea că proporția persoanelor care au nevoie de monitorizare psihologică este de peste 75%, indiferent de tipul de fraudă suferit.
Zunzunegui a explicat că biomarkerii analizați pe parcursul anchetei a scos în evidență probleme de stres, vinovăție și conflict în familie ca principali factori de neliniște în rândul respondenților.
Conform cercetării, fraudele financiare sunt un nou factor de risc pentru sănătatea populației și prevalența acestora trebuie să fie stabilită la nivel european. Autoarea a subliniat că acesta este un studiu pilot și a cerut să se transmită biroului de statistici al UE, Eurostat, o cerere „pentru a include întrebări cu privire la fraude financiare în anchetele sale de sănătate la nivel european” și, prin urmare, să fie în măsură să colecteze informații de la mai mulți oameni în vederea unei analize suplimentare.
În cazul în care concluziile acestui studiu se confirmă, persoanele afectate ar trebui să primească îngrijire medicală și psihologică, în plus față de compensare economică. De asemenea, sunt necesare studii longitudinale pentru a stabili mecanismele prin care fraudele financiare conduc la deteriorarea sănătății fizice, provocând inclusiv inflamații și boli cronice (hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare și cerebrovasculare).
Potrivit președintei Asociației Utilizatorilor Financiari (ASUFIN), Patricia Suarez, scopul prezentării studiului în fața CESE este conștientizarea de către instituțiile europene a faptului că practicile bancare proaste au impact asupra sănătății populației.