Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) propune, pentru perioada 2017-2019, derularea unui program de interes național în domeniul protecției drepturilor copilului – „Servicii specializate pentru copilul cu tulburări de comportament”, ce ar urma să aibă alocat un buget total de 14,43 milioane lei.
Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Muncii, scopul programului este identificarea timpurie a acțiunilor sau comportamentelor deviante ale copiilor și oferirea unei protecții adecvate copiilor cu tulburări de comportament.
Prin acest program se intenționează crearea de servicii specializate destinate protecției copiilor care au tulburări de
comportament, în vederea prevenirii și combaterii acțiunilor sau comportamentelor deviante ale copiilor și a reintegrării școlare, familiale ori sociale a copiilor.
Astfel, ar urma să fie înființate cel puțin 8 servicii de tip rezidențial și cel puțin 8 centre de zi destinate copilului cu tulburări de comportament, câte unul în fiecare regiune.
„Principiul care va sta la baza înființării celor 8 servicii de tip rezidențial destinate copilului cu tulburări de comportament este primordialitatea asigurării unui mediu familial. Prin urmare, ele vor fi organizate și vor funcționa sub forma caselor de tip familial, în acord cu angajamentele asumate prin Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului în ceea ce privește dezinstituționalizarea, respectiv închiderea centrelor de plasament clasice. De asemenea, personalul care va fi angajat în noile servicii va beneficia de formare în vederea îmbunătățirii cunoștințelor și abilităților necesare lucrului cu copiii”, se menționează în Nota de fundamentare a proiectului de HG.
Proiectele vor avea o durată de maximum 24 de luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, din care cel puțin 3 luni vor fi destinate funcționării serviciilor nou-create.
Serviciile nou înființate vor fi distribuite teritorial, astfel încât să asigure o dezvoltare echilibrată a tuturor zonelor din regiune și să reducă decalajele existente în acest moment.
Bugetul total este de 14,43 milioane lei, din care 2 milioane lei pentru anul 2017, opt milioane lei pentru anul 2018 și 4,43 milioane lei pentru 2019.
Aplicanții principali eligibili sunt direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, dar acestea pot încheia parteneriate cu organisme private acreditate în condițiile legii, care desfășoară activități în domeniul protecției drepturilor copilului și al protecției speciale a acestuia.
Conform datelor și informațiilor centralizate de ANPDCA de la nivelul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, media copiilor protejați la nivel național în cadrul centrelor de primire în regim de urgență este de aproximativ 830 de copii, iar, în medie aproximativ 280 dintre aceștia sunt copii cu tulburări de comportament.