Peste 70 de producători și exportatori de cireșe din toate regiunile țării s-au întrunit astăzi pentru a examina posibilitățile de creștere a competitivității cireșelor produse în Republica Moldova pe piețele de export, informează MOLDPRES.
Discuțiile s-au referit la perspectivele și provocările pe care le are sectorul, dar și acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a extinde exportul de cireșe atît pe piețele tradiționale, cum ar fi piața Rusiei, cît și pe piețele Uniunii Europene sau a Emiratelor Arabe Unite. De asemenea, s-a discutat despre problemele care afectează competitivitatea produsului pe piețele externe, cum ar fi soiurile neomogene, lipsa echipamentului post-recoltare, pre-răcire, sortare și ambalare și promovare insuficientă.
Prezent la eveniment, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Luca, a menţionat că „producerea cireșelor în R. Moldova are potențial de dezvoltare, deoarece cireșele sînt solicitate pe piețele internaționale, iar în ultimii ani înregistrează o continuă creștere”.
Directorul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), Cynthia Steen, a specificat că pentru a crește performanța sectorului de producere a cireșelor producătorii agricoli trebuie să se orienteze la cerințele specifice ale piețelor țintă, să opteze pentru soiuri noi și să investească în infrastructura post-recoltare. „În acest scop, proiectul USAID APM va oferi în următorii cinci ani suport agricultorilor pentru a deveni competitivi pe piețele de export”, a spus Cynthia Steen.
Președintele Asociației „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, a remarcat că producătorii de cireșe se adaptează foarte rapid la schimbările din sector, fapt confirmat de investițiile în creștere în ultimii ani în plantarea soiurilor noi și tehnologiilor moderne de producere a cireșelor. „Pentru a crește potențialul de export este important să dezvoltăm și un brand pentru cireșele moldovenești, ceea ce va duce la recunoaștere pe piețele externe”, a afirmat Gorincioi.
Evenimentul a fost organizat de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu Asociația producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct” și Federația Națională a Agricultorilor AGROinform.
În perioada anilor 2013-2016 suprafața livezilor noi de cireșe s-a extins cu aproximativ 890 de hectare. Totodată, a crescut volumul exporturilor de cireșe de la 1700 tone în 2010 pînă la 5 500 tone de cireșe exportate în anul 2015.