Modelul ucrainean de eficiență energetică a fost prezentat experților din R. Moldova

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Măsurile de eficiență energetică în sectorul rezidențial după modelul ucrainean au fost prezentate în cadrul unor sesiuni de workshop, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), transmite MOLDPRES.

„Reprezentanții Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind extinderea de la Comisia Europeană au desfășurat sesiuni de informare pentru experții din domeniul energetic, în cadrul cărora au vorbit despre obiectivele-cheie, principiile și condițiile de dezvoltare a unui Fond de eficiență energetică rezidențială în țara noastră”, a anunţat astăzi MIDR.

Prezentarea s-a bazat pe modelul ucrainean de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor rezidențiale prin înființarea unui Fond de Eficiență Energetică. Fondul este o instituție de stat care acordă granturi proprietarilor clădirilor rezidențiale și asociațiilor de proprietari pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire a clădirii și izolarea termică.

„Beneficiile implementării proiectelor de eficiență energetică prin intermediul Fondului sunt: reducerea cheltuielilor pentru energie, creșterea gradului de confort și a calității vieții, reducerea poluării din orașe și protecția mediului înconjurător. În cadrul ședințelor de informare s-a discutat despre experiența și bunele practici europene și ucrainene, cu privire la dezvoltarea noului Fond, pentru a sprijini renovările termice ale clădirilor rezidențiale din Moldova”, conform sursei citate.

Evenimentul este o continuare a concluziilor Dialogului energetic la nivel înalt UE-Moldova, desfășurat la Bruxelles, la 30 iunie curent, în cursul căruia părțile au subliniat în comun necesitatea de a dezvolta un fond dedicat sprijinirii eficienței energetice a clădirilor rezidențiale.