Băsescu: N-am cerut nicio amânare că nici nu știu despre ce dosar este vorba
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a afirmat luni seara, la o emisiune de televiziune, că procurorii de la Parchetul General au contramandat audierea sa luni și că nu știe despre ce dosar este vorba.
Fostul șef al statului a adăugat că nu are dubii că ar fi vorba despre o retrocedare din perioada 2002-2003, în care era primar al Capitalei, însă consideră că și în situația în care ar fi semnat o retrocedare care nu ar fi fost legală, „s-a prescris și mama erorii”.
„N-am niciun dubiu că este legat despre 2002, 2003. Sigur, judecătorii, și dacă ar fi adevărat, presupunem prin absurd, atenție că nu am semnat o retrocedare care n-a fost legală. Da, dar, din 2003 și până acum sunt 14 ani (…) s-a prescris și mama erorii”, a declarat Băsescu la B1 TV.
Referitor la prescripție, Băsescu a afirmat că termenul nu a fost întrerupt pe durata celor două mandate de președinte dacă nu a existat o ordonanță de întrerupere a cercetării penale.
„Foarte mulți spun că sunt unicul care nu are dreptul la drept. Adică ai fost 10 ani președinte, ăia ți-i ștergem din viață și la tine curge tot ce e mai rău. Trebuie citită decizia Curții Constituționale, care spune foarte clar că un președinte poate fi anchetat și, când se ajunge cu el în situația de suspect sau inculpat, se suspendă acțiunea penală până își termină mandatul. Dar dacă tu ai o reclamație și e ceva in rem, o reclamație de la un cetățean și o lași și pe urmă îți aduci aminte tu prin 2017, (…) dar nu ai dat o ordonanță de întrerupere a cercetării penale pentru că ai ajuns la președintele României, la Traian Băsescu, prescripția curge”, a afirmat fostul șef al statului.
Totodată, Băsescu a mai spus că marți are un alt dosar la Înalta Curte de Casație și Justiție și că nu știe motivul pentru care se cere redeschiderea.
„Mâine (marți — n.r.) e alt dosar la Înalta Curte și poate avocatul meu o să explice. Dar să știți că acolo nici măcar nu știu motivul pentru care se cere redeschiderea, a fost avocatul, a luat dosarul, și plângerea la soluția procurorului. (…) Multe din dosarele care se redeschid (…) pentru că un petent nu e mulțumit de soluția de clasare a dosarului. Și atunci redeschiderea dosarului nu se poate face decât printr-o hotărâre judecătorească. (…) Vă rog să mă credeți că devine un calvar, mai ales dacă ai fost primar, și oricine e nemulțumit de o retrocedare, orice chiriaș îți va face o plângere. (…) Pentru dosarul pentru care presupun că am fost chemat, aș fi fost chemat azi, știu sigur că a fost o hotărâre judecătorească care confirmă corectitudinea deciziei Primăriei”, a mai declarat fostul președinte.