Breaking News

Directorul ANP: Soluția pentru evitarea supraaglomerării penitenciarelor – construirea de noi spații de detenție

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, consideră că soluția pe termen lung pentru evitarea supraaglomerării penitenciarelor este construirea de noi spații de detenție.

„Propunerea ANP pentru rezolvarea supraaglomerării din penitenciare este, pe de o parte, legislativă, pe de altă parte de construire de noi locuri de detenție, în penitenciarele deja existente, pentru că una este să construiești un penitenciar nou, care după estimări (…) ar costa în jur de 140 de milioane de euro, și alta e să construiești pavilioane noi de detenție în penitenciarele deja existente, care deja au teren și ar costa mult mai puțin. Sunt identificate locurile și sunt înaintate Ministerului Justiției”, a declarat Marius Vulpe, marți, cu ocazia conferinței finale a proiectului „Consolidarea capacității penitenciarului pentru minori și tineri Bacău de a respecta instrumente internaționale relevante privind drepturile omului”.

Șeful ANP este de părere că grațierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă situația din penitenciare decât pe termen scurt.

„Numărul de deținuți fluctuează — am avut 35.000 de deținuți, acum avem circa 27.200, dar în următorii ani pot crește. (…) În penitenciare trebuie investite resurse pentru a moderniza și a crește capacitatea. (…) Partenerii norvegieni au înțeles nevoia sistemului penitenciar românesc, astfel încât au contribuit în cadrul acestui proiect la îmbunătățirea condițiilor în (…) Penitenciarul Bacău, pentru condiții de detenție mai bune ale tinerilor deținuți — 200 de locuri renovate la standarde europene și de asemenea într-un centru de detenție la Tichilești și într-un centru educativ la Craiova”, a arătat Vulpe.

Potrivit acestuia, din păcate resursele naționale nu au permis construirea de penitenciare noi.

„Asta e în esență soluția de bază — construirea de noi penitenciare care să reducă supraaglomerarea, așa cum vorbeam și la bilanțul ANP, necesitatea este undeva la 8.000 — 8.500 de locuri, în funcție de efectivele pe care sistemul penitenciar le are. În afară de alocarea de resurse, cu siguranță una dintre măsuri este de natură legislativă și, așa cum ați văzut, Ministerul Justiției și Guvernul României, Parlamentul au în dezbateri și spre elaborare acte normative care să soluționeze, măcar temporar, supraaglomerarea din penitenciare”, a precizat Vulpe.