Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Ambasadorul Cehiei în R. Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu  Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova,  Zdeněk Krejčí, în contextul apropiatei vizite a Premierului moldovean la Praga, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Oficialii au discutat despre relaţiile bilaterale moldo-cehe şi despre noile perspective de aprofundare a cooperării. În acest sens, Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat importanţa colaborării pragmatice pe dimensiunea comercial-economică, menţionînd planificarea celei de-a III-a şedinţe a Comisiei interministeriale moldo-cehe de cooperare în domeniul economic, la Chişinău, în luna septembrie a.c., precum și a unui Business Forum Bilateral în cadrul acesteia.

Un alt subiect la care s-au referit oficialii vizează Agenda de reforme a Guvernului, un accent aparte fiind pus pe reforma administraţiei publice şi cea a justiţiei. În acest context, Prim-ministrul a subliniat importanţa optimizării şi transparenţei tuturor proceselor: „Reformele nu se fac prin declaraţii, ci prin acţiuni concrete. Pas cu pas, vom reuşi implementarea reformelor de calitate spre beneficiul cetăţenilor”.

La rîndul său, diplomatul ceh a subliniat angajamentul Cehiei de a susţine dezvoltarea Republicii Moldova pe termen lung, prin menţinerea ţării noastre în lista statelor de interes pentru economia cehă şi a îndemnat întreprinzătorii moldoveni să fie mai activi pe piaţa cehă. De asemenea, Zdeněk Krejčí a reiterat sprijinul ţării sale pentru reformele care au ca obiectiv integrarea europeană.

La final, părţile au stabilit noi domenii de cooperare, precum sectorul apărării, investiţional şi cel al planificării teritoriale.

În acest an Republica Moldova şi Republica Cehă sărbătoresc 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, perioadă în care Agenţia cehă pentru dezvoltare a oferit ţării noastre susţinere în mai multe domenii prioritare, printre care: democraţia şi drepturile omului, infrastructura socială şi servicii, agricultura, silvicultura, aprovizionarea cu apă şi canalizare, protecţia mediului înconjurător.