Miercuri, 26 aprilie, de la ora 16:00, în Sala „B.P. Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi, scriitorul ieşean Florin Lăzărescu va intra în dialog cu cititorii, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a proiectului „Scriitorul lunii”, iniţiat de Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.
Florin Lăzărescu va dialoga cu publicul pe marginea volumului său de povestiri, Lampa cu căciulă, publicat la Polirom în două ediţii, disponibil şi în ediţie digitală. Eveniment organizat de Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sală.
Moderatorul întîlnirii va fi Ionuț Teoderașcu, președintele Asociației Studenților Jurnaliști din Iași.
Ecranizarea povestirii Lampa cu căciulă, cu scenariul autorului, în regia lui Radu Jude, a cîştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival (SUA).
Prin zece povestiri ce ar putea fi considerate la fel de bine și capitolele unui roman, autorul construieşte o carte despre copilărie, despre inocenţa pierdută a lumii contemporane. Fiecare personaj (indiferent dacă este vorba despre copilul care îşi duce împreună cu tatăl său televizorul la reparat sau despre cel ce merge pe jos pînă la bîlci pentru a vedea Balena Goliat, despre paznicul de iaz care e „prieten” cu un crap ori despre bătrîna ce se îmbată asteptînd întoarcerea fiului său de la puşcărie) trăieşte într-un scurt timp o adevărată aventură, o dramă ori o comedie – acestea reuşind să fie totodată fireşti, umane, dar şi spectaculoase. Pentru copilul povestitor, viața pare un teren de joacă în care nu contează dacă pierzi sau cîştigi, ci dacă reuşeşti să fii fericit fie măcar şi o clipă, jucînd după regulile proprii, printr-o continuă artă a improvizaţiei.
„La Florin Lăzărescu, acum şi aici, cred că se poate vorbi de magie albă. Altfel, în absenţa vrăjilor bune, nu ştiu cum ar fi posibil ca lumea întreagă, cu continente şi fiinţe, cu mari mărunţişuri şi mici grozăvii, să se strîngă într-un singur punct geografic, fără nume, pierdut printre dealuri şi întîmplări. Rar am citit cu atîta bucurie o carte şi tot rar am fost cucerit într-atît. Sînt povestiri care se nasc una din alta, cresc ca ramurile tinere şi sfîrşesc prin a desena un fel de copac al vieţii, trecut prin anotimpuri.” (Filip Florian)
Florin Lăzărescu (n. 28 martie 1974, Doroşcani – Iaşi), prozator, scenarist şi organizator de evenimente culturale, printre care Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) Iaşi. Absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi (1998). La Editura Polirom a mai publicat Ce se ştie despre ursul panda (roman, 2003), Trimisul nostru special (roman, 2005, 2014; unul dintre romanele cîştigătoare ale Marilor Premii pentru Literatură Est-Europeană, Frankfurt, 2006, fiind tradus în franceză, germană, spaniolă, italiană, slovenă, maghiară şi croată), Amorţire (roman, 2013; tradus în limba chineză, 2015) şi Întîmplări şi personaje (2016). (Co)scenarist pentru O umbră de nor (2014, în regia lui Radu Jude; premieră la Cannes, în secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs”) şi Aferim! (2015, în regia lui Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale pentru cea mai bună regie; o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scenariu). Scurtmetrajul Lampa cu căciulă (2006, în regia lui Radu Jude), al cărui scenarist este, a cîştigat peste 50 de premii pentru cel mai bun scurtmetraj la festivaluri internaţionale de film, printre care Sundance (SUA). Volumul de povestiri Lampa cu căciulă va fi publicat în limba macedoneană în anul 2017.