Tratamentul anticoagulant oral are ca scop împiedicarea formării de cheaguri de sânge la nivelul inimii sau vaselor de sânge, în condițiile unor afecțiuni, sarcina fiind o situație extrem de importantă în cazul acesta, care necesită o urmărire medicală specială, spune dr. Ciprian Jurcuț, medic primar medicină internă la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Potrivit acestuia, tratamentul este folosit cel mai adesea în tromboza venoasă profundă, tromboembolismul pulmonar, fibrilația atrială, prezența de proteze valvulare cardiace, dar și alte situații cu risc crescut de formare de cheaguri în cavitățile inimii — unele cazuri de infarct miocardic cu anevrism de ventricul stâng, insuficiență cardiacă severă.
”Tratamentul anticoagulant poate dura de la câteva luni, minim, la toată viața, acesta fiind stabilit în funcție de afecțiune. Din momentul în care s-a prescris acest tip de tratament, trebuie avută în vedere importanța esențială a verificărilor periodice prin analize de laborator a eficacității tratamentului. Dacă doza de anticoagulant este prea mică, medicamentul nu este eficient și administrarea lui este inutilă. Dacă doza de medicament este prea mare, anticoagularea este prea puternică și există un risc crescut de sângerări nedorite”, a explicat medicul.
El a adăugat că monitorizarea unui tratament corect se poate face prin dozarea a mai mulți parametri de laborator, cei mai utilizați fiind INR și AP (activitate protrombinică).
”În general, un tratament optim are ca scop atingerea următoarelor valori: INR = 2-3 și AP = 25-30%. Există însă situații când se recomandă ținte speciale ale acestui tratament. După externarea din spital, trebuie verificate valorile AP și INR la anumite intervale de timp: în primele două săptămâni după externare — săptămânal; după ce s-au atins valorile optime de cel puțin două ori la rând dozarea se va face lunar. De asemenea, trebuie verificate aceste valori în orice situații în care se observă apariția de efecte adverse (sângerări); în situația în care din greșeală a fost luată o doză prea mare de anticoagulant. Dacă valorile INR sunt prea înalte sau AP este prea scăzută, există riscul de sângerări și doza de medicament trebuie scăzută conform indicației medicului. Dacă valorile INR sunt prea scăzute sau AP este prea înalt, înseamnă că pacientul nu este suficient protejat de formarea de cheaguri și doza de medicament trebuie crescută conform indicației medicului”, a detaliat dr. Jurcuț.
El a precizat că este bine să fie folosite, pe cât posibil, serviciile aceluiași laborator de analize.
În ceea ce privește efectele adverse ale tratamentului, medicul a atras atenția asupra altor boli existente care ar putea favoriza apariția de sângerări: ulcer gastroduodenal complicat cu hemoragie; accident vascular cerebral hemoragic; boli cronice de ficat; episoade importante de sângerări fără cauză clară sau boli de sânge care predispun la hemoragii.
Dr. Jurcuț a subliniat că, în cazul unor sângerări importante, pacientul trebuie să se adreseze urgent medicului pentru dozarea AP și INR.
În cazul unor extracții dentare, unei alte intervenții stomatologice sau unei intervenții chirurgicale, medicul trebuie să fie informat despre tratamentul anticoagulant și cel mai recent INR.
”În general, și în funcție de avizul medicului, administrarea de anticoagulant oral trebuie oprită cu aproximativ 72 ore înaintea intervenției și reluat după efectuarea ei. Există situații în care nicio oprire a tratamentului anticoagulant nu este permisă. Dacă afecțiunea necesită o anticoagulare permanentă obligatorie, la întreruperea tratamentului anticoagulant pacientul va trebui să primească heparină injectabilă, până când se reia anticoagularea orală. Sarcina este o situație extrem de importantă, deoarece tratamentul poate fi nociv pentru făt. În perioada tratamentului anticoagulant nu se fac injecții intramusculare pentru că există riscul apariției unui hematom”, a completat medicul.
Conform acestuia, în cazul în care o persoană aflată în tratament anticoagulant vrea să cumpere medicamente pentru care nu este nevoie de prescripție medicală — vitamine, medicamente împotriva durerilor, suplimente alimentare, medicamente care conțin antiinflamatoare nesteroidiene etc, aceasta trebuie să informeze farmacistul și să verifice contraindicațiilor specificate în prospect.
”O atenție specială necesită preparatele care conțin aspirină sau antiinflamatoare nesteroidiene care pot crește riscul de sângerări digestive. Trebuie citită cu atenție și compoziția medicamentelor pentru că unele preparate conțin combinații de substanțe”, a mai transmis medicul.