Omenirea riscă să se întoarcă la era dinaintea penicilinei dacă națiunile cele mai dezvoltate nu cooperează pentru a combate amenințarea pe care o reprezintă bacteriile rezistente la antibiotice și nu sunt găsite mijloacele pentru a finanța cercetarea într-o medicină nouă, mai eficientă, a avertizat ministrul Sănătății din Germania.
Vorbind înaintea primei reuniuni a miniștrilor sănătății din Grupul celor 20 de economii dezvoltate și în curs de dezvoltare, Hermann Groehe a spus că este nevoie de mai multă colaborare pentru a minimiza riscul reprezentat de posibile pandemii.
„Nu trebuie să existe o revenire la era pre-penicilină”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu publicat cu o zi înainte de începerea reuniunii.
„Ar fi o evoluție dramatică dacă o armă atât de importantă împotriva agenților patogeni periculoși ne-ar fi luată… (Asta ar însemna) că am putea pierde o armă chiar și împotriva unei boli infecțioase minore”, a spus Groehe.
Antibiotice ca penicilina sunt printre cele mai mari progrese medicale din istoria omenirii, permițând tratarea a nenumărate infecții bacteriene care înainte însemnau întotdeauna o condamnare la moarte.
Dar decenii de supra-prescripție, de exemplu pentru a accelera înmulțirea și creșterea animalelor sau pentru a trata boli umane împotriva cărora antibioticele nu au efect, au condus la dezvoltarea unor tulpini rezistente ale multor bacterii.
Un raport al Uniunii Europene de anul trecut a constatat că noi tulpini rezistente de bacterii au fost responsabile pentru mai mult de 25.000 de decese pe an doar în blocul celor 28 de națiuni.
Groehe a menționat printre modalitățile de promovare a cercetării creșterea perioadei de brevetare pentru a recompensa companiile farmaceutice care au dezvoltat noi antibiotice, precum și diferite forme de parteneriat public-privat în care societățile ar fi recompensate financiar pentru crearea de antibiotice noi.
Groehe și-a exprimat dorința de a vedea țările G-20 jucând un rol de lider în regiunile lor, cu promisiunea de ajutor în combaterea epidemiilor pentru a încuraja o mai mare deschidere față de crizele de sănătate.
Miniștrii sănătății din G20 se reunesc la Berlin în zilele de 19 și 20 mai.