POEZIA LA IAȘI ÎN 2017

După șase zile de poezie continuă, de recitaluri susținute de cei 64 de poeți participanți la cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional ”Poezia la Iași”, Iașul și-a revenit în starea sa normală de oraș al evenimentelor culturale diurne, ieșind practic din trepidația acelei concentrări de valori mondiale, ajunse la Iași ca un semn al prețuirii și recunoașterii  (în același timp) pentru ceea ce oferă astăzi capitala culturală a țării întregii umanități: recunoaștere, respect, prețuire, valori întâlnite în cea mai normală mișcare a sensului dublu, fără ca să puteam bănui complezența că face jocurile rutinei și ale politeței diplomatice.

Timp de șase zile, fără nici o rezervă, Iașul a fost capitala europeană a poezie, aducând în cele unsprezece școli selectate ale Iașului și în Aula Mihai Eminescu a Universității ”Al. Ioan Cuza” pe cei 64 de poeți participanți la FIPI 2017 – alături de cei 57 de poeți invitați au mai participat și șapte poeți ieșeni, în primul recital generos al Podiumului Poeziei, din prima zi a festivalului (Indira Spătaru, Ștefania Hănescu, Michael Friedrich, Livia Iacob, Vasile Popa Homiceanu, Carmelia Leonte, Aurel Brumă).

Iașul fără nici o rezervă a putut să asculte poezia festivalului, în fiecare zi din săptămâna 22-27-28 mai 2017, pe parcursul a câte două recitaluri în fiecare zi, primul de la 17-18 oferind iubitorilor de poezie întâlnirea cu patru poeți pe zi, în timp ce, în recitalurile care au urmat, au fost invitați în spectacole extraordinare 10 poeți participanți.

Astfel, recapitulând, putem vorbi despre poeții participanți la recitalurile de la ora 17, nominalizându-i cu bucurie și prețuire, cu o înaltă considerație datorată valorii acestora. Mai trebui spus un amănunt înainte acestei parcurgeri de listă și anume, trebuie precizat timpul generos care i s-a alocat fiecărui poet, de această dată, în recitalurile din școli, astfel încât în cele 20 de minute rezervate fiecărui participant s-a creat timpul suficient pentru ca poezia să fie necesară și suficientă pentru conturarea personalității și a valorii poeților invitați. Dacă ar trebui să calculă timpul pe care l-a avut la dispoziție un poet din cei 57 de participanți am putea constata că un poet a recitat din poezia sa timp de două ore și 35 de minute, iar alții timp de două ore și 50 de minute (cei cu recitaluri extraordinare).

Să-i amintim pe cei care au avut recitalurile de la ora 17: Daniel Corbu, Horia Zilieru, Nicolae Panaite, Valeriu Stancu, Weronika Lewandowska (Polonia), Francisca Ricinski (Germania), Leo Butnaru (Republica Moldova), Dinu Flămând, Radu Florescu, Nichita Danilov,Ioana Diaconescu, Mircea M. Pop, Nicolae Sava, Christian Schenk (Germania), Andra Teede (Estonia), Evghenii Stepanov (Federația Rusă), Florentin Palaghia, Angela Furtună, Miroslava Metleaeva (Republica Moldova), Tomas Mika (Cehia), Arcadie Suceveanu (Republica Moldova), Corina Oproae (Spania), Nicolae Spătaru (Republica Moldova).

Recitalurile extraordinare au fost susținute de: Marco Lucchesi (Brazilia), Mircea DInescu, Josep Maria Sala-Valldaura (Spania), Adrian Popescu,  Gabriel Chifu, Gellu Dorian, Carlos Ortega, Varujan Vosganian, Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi.

Ediția a IV-a a Festivalului Internațional ”Poezia la Iași”  a produs 351 de recitaluri de poezie din care 262 în cele 11 școli selectate, ale Iașului (Colegiul Național, Colegiul Național Costache Negruzzi, Colegiul Național Emil Racoviță, Colegiul Național Garabet Ibrăileanu, Colegiul Tehnic Gh. Asachi, Liceul Sportiv, Liceul Pedagogic, Liceu Agricol, Liceul Economic nr. 1 Liceul Economic nr.2), 24 de recitaluri de la ora 17 și 10 recitaluri extraordinare, 41 de recitaluri în Muzeul Catedralei Mitropolitane și 24 de recitaluri la deschiderea festivalului.

A patra ediția a FIPI s-a terminat, nu înainte de a începe pregătirile pentru următoarea întâlnire a poeziei cu ieșenii din anul centenar 2018. Cu siguranță că organizatorii nu vor rata acest moment care este în măsură să ofere Iașului ceea ce merită încă din anul 1859, an în care moldovenii au cedat capitala principatului Bucureștilor.

Suntem în măsură să ne luăm revanșa, fără a speria pe cineva, fără a ataca e altcineva ci pur și simplu arătând în continuare respectul cuvenit ieșeanului, singura valoare care contează și căruia îi suntem datori să-i dăm ceea ce merită, ce este mai bun, adevărata cultură a națiunii, în exercițiul de respirație pe care acest popor încercat ar dreptul să-l facă alături de marile culturi ale lumii. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă întâmplarea: Primăria Municipiului Iași, Universitatea ”Al. Ioan Cuza”, Inspectoratului Școlar, școlilor implicate în proiect și tuturor iubitorilor de poezie prezenți la întâlnirile săptămânii de poezie!

ADI CRISTI