Rusia a declarat persona non grata cinci diplomați moldoveni

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat miercuri expulzarea a cinci diplomați moldoveni, transmite Sputniknews.

În anunțul MAE rus se precizează că cei cinci diplomați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova trebuie să părăsească Rusia în termen de trei zile.

‘Ca răspuns la expulzarea din 29 mai a cinci diplomați ruși de la Chișinău, cinci angajați ai misiunii diplomatice moldovene la Moscova sunt declarați persona non grata. Ei trebuie să părăsească teritoriul Rusiei în trei zile’, se arată în anunțul MAE rus.

Decizia Moscovei survine la două zile după ce Ministerul de Externe al Republicii Moldova a declarat persona non grata cinci diplomați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Sputniknews mai scrie că Rusia și-a exprimat speranța că Republica Moldova își va da seama că acțiunile ei inamicale sunt ‘contraproductive’.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat acestui portal de știri o declarație prin care condamnă astfel de acțiuni ale guvernului de la Chișinău și și-a exprimat speranța să discute această chestiune cu omologul său rus Vladimir Putin la Forumul Economic Internațional care se va desfășura la Sankt Petersburg pe 1 și 2 iunie.

În declarațiile sale anterioare și în postările pe Facebook, Dodon a calificat drept ‘revoltător’ acest ‘gest atât de ostil’ al guvernului de la Chișinău, pe care l-a acuzat că recurge la o ‘provocare’ și că ‘a acceptat să se implice în jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxellesului și ale Washingtonului în regiune’.

La rândul său, viceministrul de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, a declarat, potrivit portalului Deschide.md, că expulzarea diplomaților ruși din Republica Moldova este o lovitură aplicata forțelor conduse de Igor Dodon în Moldova, care pledează pentru o normalizare a relațiilor bilaterale cu Federația Rusă și a menționat ca va urma un răspuns dur din partea Moscovei.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat marți că cei cinci diplomați ruși au fost expulzați din Republica Moldova în baza informațiilor serviciilor speciale moldovene.