Maria Grapini: Stabilitatea politică din România, de interes pentru europarlamentari

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Situația din România este de interes pentru eurodeputații din Parlamentul European, în special în ceea ce privește stabilitatea politică, a declarat miercuri europarlamentarul S&D, Maria Grapini.

„Trebuie să recunosc că suntem întrebați de colegii noștri despre ce e în România. Evident că și ei sunt conectați la informație, câteodată este complicat să dai o explicație. Acum, probleme nu numai în România sunt între guverne și știm bine ce s-a întâmplat recent în Cehia. În primul rând ei sunt foarte doritori să știe dacă este stabilitate politică. Le spun că ar fi cumva un nonsens să nu existe stabilitate politică, atât timp cât avem o majoritate și o guvernare aleasă de majoritate. Este problema majorității să gestioneze ceea ce au câștigat. Știți, ca la artiști, câteodată îți gestionezi greu sau ineficient propriul succes. Eu spun aici că este stabilitate, pentru că am interes ca România să nu fie pusă la colț de nimeni. (…) Este cel mai important să existe stabilitate politică, de acolo pleacă tot”, a declarat Maria Grapini la Parlamentul European, unde participă la un eveniment de promovare a iei românești.

Eurodeputata și-a exprimat îngrijorarea în privința accesării fondurilor europene: „Eu sunt nemulțumită de faptul că nu am reușit nici în aceste luni de la preluarea Guvernului accesarea Fondului Strategic de Investiție, unde deja s-au cheltuit 300 de miliarde din 600 și noi nu am luat nimic.(…) E adevărat că s-au preluat niște lucruri de-a valma, dar trebuie să ți le ordonezi pentru că există acest pericol să pierdem toate fondurile europene, pentru că acest exercițiu care este 2014-2020 este diferit de exercițiul 2007-2013. Anul viitor se trage linie și se dau banii înapoi dacă nu (n.r. — în cazul în care se accesează fondurile europene). Eu nu vreau să găsesc aici vinovați. (…) Dl Teodorovici, oricât îl critică unii, era cu ghidurile aproape gata, negociase cele 11 axe. Faptul că un an și jumătate nu s-au acreditat autoritățile de management, este aproape de nerecuperat, pentru că e foarte greu”, a arătat Maria Grapini.

Întrebată de jurnaliști cam cât ar putea pierde România, aceasta a spus: „Jumătate din fondurile europene, și asta e grozav de rău”. „Eu o să încerc, alături de eurodeputații din țările estice, prin intermediul comisiilor de specialitate, să vedem dacă nu putem da o rezoluție a PE în care să se renunțe la ceea ce s-a votat și anume ca in 2018 să se tragă linie și să se dea banii înapoi. (…) Ceea ce este important este să facem o imagine bună, corectă a României”.

Pe de altă parte, Maria Grapini a precizat că este nominalizată din partea comisiei LIBE să vină în România pentru analiza pe care comisia o va face pe domeniul justiției. „Sunt singurul român care sunt nominalizat acolo. Eu în 17 și 19 iunie vizitez niște penitenciare, pentru că eu cred că nu trebuie să punem gunoiul sub preș, eu cred că trebuie să arătăm care sunt lucrurile. Nu numai în România este așa. Am avut colege din Spania, Franța, Italia, care s-au plâns de condițiile din penitenciare și trebuie stabilite măsuri de rezolvate. Trebuie stabilite măsuri de rezolvare. Dacă tot ascundem, tot ascundem, e ca și cancerul, dacă nu îl tratezi, nu te vindeci”, a precizat Maria Grapini.