Breaking News

Biró Rozália (Organizaţia de Femei UDMR): 2022 vrem să fie ”anul relansării din încremenirea socială”

Femeile din UDMR vor începe anul 2022 – „an al relansării din încremenirea socială” – cu elaborarea şi diseminarea în ţară, pe regiuni, a unui chestionar pentru a afla necesităţile şi aşteptările comunităţii maghiare, dar şi pentru un feed-back al activităţii Organizaţiei de Femei UDMR, a declarat joi, în conferinţă de presă, preşedinta acestei organizaţii naţionale, deputatul Biró Rozália.

Pe lângă cele două obiective menţionate, chestionarul va mai cuprinde un set de întrebări privind viitorul Europei, pentru a veni în sprijinul celor care nu au accesat încă platforma digitală multilingvă dedicată acestor propuneri, https://futureu.europa.eu.

„Vrem ca anul 2022 să fie anul relansării. Relansare din încremenirea socială. Prin acest chestionar, care va fi completat de circa două mii de persoane, vom afla şi vom putea ierarhiza priorităţile aşteptate de comunitate. Pe baza lor, în februarie-martie, vom elabora activităţile noastre concrete pentru anul în curs. Pe scurt, enumerarea obiectivelor din 2022 arată astfel: o reevaluare – prin chestionar; o regândire – în urma rezultatelor chestionarului; o reîncepere – cu alte traininguri pentru membrii organizaţiei de femei în primul semestru al anului şi o reflexie asupra feed-back-lui asupra activităţii organizaţiei noastre”, a precizat Biró Rozália.

În esenţă, a subliniat aceasta, proiectele din acest an al femeilor din UDMR se vor concretiza prin demersuri pentru a înlătura „încremenirea socială în care ne-a fixat pandemia în ultimii ani”.

„Teama de necunoscut, grija de a ne păstra sănătatea şi restricţiile impuse ne-au determinat pe toţi să reducem foarte mult viaţa socială. Mult mai mult decât ar fi fost nevoie”, a afirmat Biro.

Oamenii au nevoie, mai mult ca oricând, de siguranţă, empatie, atenţie şi sprijin, a subliniat ea, motiv pentru care, în anul trecut, proiectele organizaţiei s-au focusat pe a sprijini femeile, implicit familiile din care fac parte, ştiut fiind că domeniile în care activează femeile au fost cele mai afectate de pandemie.

Anul 2021 a fost, în opinia sa, anul care a avut cea mai mare nevoie de dialog, atât în relaţiile interumane, cât şi la nivel macro, internaţional. Dialogul a fost factorul comun al celor mai multe proiecte derulate de organizaţia de femei, mai mult de jumătate din fondurile organizaţiei fiind alocate pentru proiecte judeţene ce au vizat mamele şi bunicile, în luna martie, copiii în luna iunie, comunicarea – în 5 traininguri regionale toamna şi sărbătoarea Crăciunului, în iarnă.

Cele 210 organizaţii locale de femei UDMR din 23 de judeţe au derulat, în primul semestru al anului 2021, 17 proiecte elaborate împreună cu ONG-uri şi alte 23 de proiecte, în semestrul doi. Unele au continuat şirul unor activităţi apreciate, precum proiectul „Femei de succes.”

Pe final de an, a fost organizată participarea a 450 de femei din judeţele Satu-Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Arad la Concertul de Anul Nou, de la Budapesta, susţinut pe 1 ianuarie de violonistul Mága Zoltán. AGERPRES