Uniunea Europeană (UE) a aprobat joi un nou centru de comandă militară pentru misiunile necombatante în state terțe imediat ce Marea Britanie a renunțat la opoziția sa în acest sens. Noul centru constituie un pas înainte în eforturile Uniunii de integrare a forțelor sale armate și a industriilor militare ale statelor membre, transmite Reuters.
La o zi după ce Comisia Europeană a propus să se vină cu o sumă anuală de 1,5 miliarde de euro în sprijinul planurilor franco-germane de întărire a cooperării în materie de apărare a Uniunii, toate cele 28 de guverne din blocul comunitar au convenit ca de la centrul de comandă din Bruxelles să fie coordonate misiunile din Somalia, Republica Centrafricană și Mali. Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a salutat într-un comunicat „o decizie foarte importantă pentru întărirea apărării europene”.
Marea Britanie — care rămâne membră a Uniunii Europene până în 2019 — s-a opus creării centrului de comandă de teamă ca înființarea unei armate a UE să nu ducă la slăbirea suveranității naționale a statelor. Totuși, cu mai puțin de două săptămâni înainte de data la care Regatul Unit urmează să înceapă negocierile de ieșire din Uniune, Londra a acceptat crearea așa-zisei Capabilități de planificare și conducere militară, cu argumentul că această denumire nu face referire la un cartier general.
Britanicii insistau și asupra unor formulări legale din documentul final al UE, apreciind că acestea limitează marja de manevră a centrului de comandă. Bruxellesul a respins însă ideea că ar viza, de pildă, crearea unei armate în care militarii să poarte aceleași uniforme, notează Reuters.
Franța, Italia și Germania, susținătoare ferme ale noului centru, afirmă că acesta, care are în momentul de față un personal de numai 25 de oameni și trei misiuni, ar trebui să evolueze într-un cartier general capabil să asigure o mai bună coordonare a misiunilor europene.
În total, Uniunea Europeană are în prezent 15 misiuni în străinătate, cu cartiere generale separate, și susține că nu încearcă să rivalizeze cu cartierul general al NATO de la Mons, Belgia.