BEI: Aproximativ 12% dintre firme se confruntă cu constrângeri de finanțare

 

Aproximativ 12% dintre firme se confruntă cu constrângeri de finanțare, iar apelul la finanțarea din surse interne se menține la un nivel ridicat, potrivit unui sondaj prezentat miercuri de Debora Revoltella, director în Banca Europeană de Investiții, într-o conferință la Banca Națională a României.

Conform acestui sondaj, deși accesul la finanțare nu reprezintă o problemă, în general, există unele firme care se confruntă cu dificultăți mai mari în accesarea cu succes a surselor externe de finanțare comparativ cu alte firme. Apelul crescut la finanțarea din surse interne ridică, de regulă, obstacole mai mari pentru firmele mici și inovative. Incertitudinile generale se află pe prima poziție a listei de impedimente în calea investițiilor viitoare în UE și România, dar, în cazul României, se remarcă ponderea companiilor care consideră infrastructura de transport a țării un impediment — aproximativ 60% dintre acestea consideră acest aspect un obstacol, comparativ cu 38% dintre companiile din UE. Alte obstacole constau în reglementarea mediului de afaceri și disponibilitatea redusă a forței calificate de muncă.

Sondajul realizat de Grupul BEI privind investițiile și finanțarea investițiilor — cazul României a fost dat publicității în cadrul conferinței comune BNR-BEI. Sondajul prezintă informații unice referitoare la activitatea investițională a firmelor din România, planurile acestora de investiții și opiniile asupra factorilor care frânează investițiile. Conform sondajului derulat de Grupul BEI, aproape trei sferturi dintre respondenți consideră că au efectuat un volum corespunzător de investiții în ultimii trei ani.

Pe de altă parte, ponderea firmelor care consideră că au investit prea puțin este mai ridicată în România comparativ cu alte țări din UE. Concluziile sondajului EIBIS indică faptul că firmele cu un volum prea scăzut de investiții apreciază că au un stoc de capital de calitate inferioară — semnalând implicit întârzieri în realizarea investițiilor.

Pe ansamblu, companiile românești percep, de asemenea, calitatea stocului lor de capital ca fiind inferioară celei corespunzătoare companiilor din alte state membre UE.

Firmele din România investesc preponderent în active corporale, un volum relativ redus de resurse fiind direcționat către cercetare și dezvoltare și către pregătirea profesională a salariaților. Perspectivele privind investițiile în România sunt mixte, iar nivelurile productivității firmelor din România se mențin net inferioare mediei UE.

Potrivit unui comunicat de presă comun al celor două instituții, analiza de țară prezintă o serie de concluzii formulate în baza unor interviuri telefonice cu 476 de firme din România în perioada iulie-octombrie 2016. Ancheta face parte din Sondajul anual realizat de grupul BEI privind investițiile și finanțarea investițiilor (EIBIS), desfășurat la nivelul UE în rândul a 12.500 de firme, care colectează informații cantitative despre activitățile de investiții ale IMM-urilor și companiilor mari, despre cerințele de finanțare ale acestora și despre dificultățile cu care se confruntă.

Banca Europeană de Investiții este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, ai cărei acționari sunt statele membre ale UE. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții durabile în vederea promovării obiectivelor politicilor UE.