Mugur Isărescu: Independența BNR nu înseamnă lipsă de colaborare cu Guvernul

Independența Băncii Naționale a României (BNR) nu înseamnă lipsă de colaborare cu Guvernul, iar faptul că banca are posibilitatea să își exprime punctul de vedere înseamnă o întărire a independenței acesteia, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, întrebat de jurnaliști despre participarea unor membri ai Consiliului de Administrație al BNR la unele discuții privind programul de guvernare.

„Vă readuc în atenție faptul că în conformitate cu legea independența Băncii Naționale, așa cum este peste tot în lume, nu înseamnă lipsă de colaborare cu Guvernul. De fapt, și prin fraza anterioară sau ideea anterioară, că noi luptăm pentru un mix echilibrat de politici, toate acestea înseamnă colaborare cu Guvernul. Am mai discutat aceste lucruri și vă rog să rețineți că în ceea ce privește, de exemplu, colaborarea cu Ministerul de Finanțe, deci legătura dintre politica monetară și politica fiscală, pentru că aici au fost cele mai multe discuții, întâlnirile dintre specialiștii noștri și cei de la Ministerul de Finanțe sunt nu o dată pe săptămână, câteodată sunt chiar de mai multe ori pe zi. Colaborarea este aproape permanentă. Nici nu se poate altfel. Ideea de mix de politici macroeconomice, mix care să fie echilibrat înseamnă o conlucrare să îi spunem cvasipermanentă, ca să nu îi spunem permanentă. Cea care privește Ministerul de Finanțe este permanentă. Aceasta nu știrbește cu nimic independența Băncii Centrale. Ne spunem punctele de vedere. Ne exprimăm opiniile. Înseamnă o întărire a independenței Băncii Centrale atâta vreme cât punctele noastre de vedere sunt luate în considerare, dacă sunt luate în considerare”, a explicat Isărescu.

Acesta a afirmat că este eronată ideea potrivit căreia independența băncii ar slăbi dacă reprezentanți ai BNR se așează la masa discuțiilor.

„Încă o clarificare, pentru că suntem la capitolul clarificări, ideile care sunt atribuite ca pornind de la banca centrală se găsesc în orice manual de politici economice. Deci nu trebuie să plece neapărat de la un personaj care lucrează la Banca Națională…Important este cine le receptează, cum le receptează și cum le pune în practică. Acestea sunt lucrurile cele mai importante. Nu faptul că cineva emite o idee. Nici nu putem să cenzurăm ideile”, a afirmat Mugur Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a precizat că instituția a colaborat cu toate guvernele pe care le-a dat țara. În ceea ce privește programul de guvernare, oficialul BNR a spus că acesta va fi analizat pe măsură ce se va concretiza.

„Programul de guvernare îl vom analiza cu atenție când el se va concretiza. Deocamdată este sub forma unor propuneri. Am înțeles din ieșirile publice ale premierului cât și ale membrilor Guvernului că unele lucruri se vor discuta, se vor analiza și vor ieși la rândul lor, cei de la Ministerul ed Finanțe și din Guvern în public pentru a spune cam care va fi propunerea finală. Deci suntem în capitolul monitorizare și asigurarea unui mix echilibrat de politici”, a spus Mugur Isărescu.