Credit Suisse: Brexitul, cauzat de cheltuielile scăzute în educație din Marea Britanie

 

Marea Britanie plătește prețul pentru nivelul ridicat al decalajului și al lipsei cronice de investiții în educație, care au determinat populația deziluzionată să voteze pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană (Brexit), a afirmat duminică directorul general al Credit Suisse, Tidjane Thiam, la o conferință desfășurată în sudul Franței, transmite CNBC.

Votul din 23 iunie a provocat turbulențe pe piețele financiare și a dus la deprecierea semnificativă a lirei sterline.

Thiam, fostul șef al companiei britanice de asigurări Prudential, a explicat că a locuit în Regatul Unit aproape 15 ani și a fost șocat când i s-a spus, în timpul unei vizite la o școală din apropierea City-ului londonez, că aproape jumătate dintre copii mănâncă o dată pe zi.

„Este ceva ce am văzut pe Coasta de Fildeș”, a afirmat Thiam, fost ministru în Guvernul statului african.

În mod neașteptat pentru un bancher, Tidjane Thiam a declarat că Marea Britanie ar trebui să adopte un sistem de taxare mai redistributiv, chiar dacă înseamnă majorarea taxelor, pentru ca cei care au de suferit de pe urma globalizării să nu se simtă privați de drepturi.

„Am urmărit marșul de sâmbătă din Londra, pe care îl salut. Dar mi-ar fi plăcut să le spun: cât de mulți dintre voi ați accepta să plătiți mai multe taxe?”, a afirmat șeful Credit Suisse, a doua mare bancă din Elveția.

„Este foarte bine că există semnale importante și proteste împotriva votului pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană. Dar ar fi o altă poveste dacă ar începe o discuție privind crearea unei solidarități mai extinse”, a apreciat Thiam, adăugând că probabil au votat pentru Brexit persoanele cu cel mai scăzut nivel de educație.

„Acesta este prețul plătit pentru lipsa cronică de investiții în educație. Trebuie făcut ceva la nivel național pentru a nu mai exista atât de mulți oameni care se simt lăsați în urmă din cauza rezultatului unui vot democratic, național, care are consecințe negative pe termen mediu pentru Marea Britanie” a afirmat directorul general al Credit Suisse.

În 2010, Guvernul de la Londra a anunțat cele mai drastice măsuri de reducere a cheltuielilor de după al Doilea Război Mondial, pentru reducerea deficitului bugetar, care se situa în acel an la nivelul record de 10%.