Parlamentul European a aprobat 100 de milioane de euro asistență financiară pentru Republica Moldova

 

Parlamentul European a aprobat marți acordarea unui ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cu 575 de voturi pentru, 76 împotrivă și 46 de abțineri, informează Radio Chișinău și IPN.md.

Europarlamentarii, care au dezbătut luni seara acest subiect, au condiționat acordarea asistenței financiare de implementarea reformelor și de respectarea strictă a condițiilor impuse.

Toți europarlamentarii care au luat cuvântul au exprimat temeri în legătură cu preconizata modificare a sistemului electoral, potrivit Radio Chișinău.

Asistența financiară de 100 de milioane de euro a fost convenită la începutul anului curent. Din aceasta, 60 de milioane reprezintă împrumut, iar 40 de milioane ajutor nerambursabil, pentru anii 2017-2018.

Dacă toate condițiile atașate programului vor fi îndeplinite, banii vor fi transferați Republicii Moldova în trei tranșe, in 2017 și 2018. Prima tranșă ar urma să fie acordată la sfârșitul anului curent și va reprezenta 20 de milioane de euro împrumut și 10 milioane ajutor nerambursabil.

Însă, până la eliberarea primei tranșe a asistenței, Comisia Europeană va verifica dacă Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile pentru acordarea acesteia.

Într-un comunicat transmis Agerpres, europarlamentarul român Sorin Moisă, raportor pe acest dosar, a declarat după vot că ‘Parlamentul European a confirmat astăzi că Uniunea Europeană este și va rămâne alături de cetățenii Republicii Moldova, gata să ofere, la nevoie, sprijin economic, dar cerând, în același timp, întărirea democrației și consolidarea statului de drept’.

‘Asistența va fi însoțită de un ambițios program de reforme, agreat cu autoritățile moldovene, care va viza, în principal, lupta împotriva corupției, independența justiției, o mai bună guvernare, inclusiv în domeniul financiar, bancar și energetic, reforma administrației publice, precum și aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Potențialul transformator al acestor reforme pentru economia și societatea Republicii Moldova este foarte mare: dacă sunt temeinic aplicate, ele vor îmbunătăți în mod durabil viața cetățenilor Republicii Moldova’, a subliniat Moisă.

La rândul său, europarlamentarul Siegfried Mureșan, a declarat, citat de IPN.md, că ‘cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că acești bani sunt meniți să-i ajute pe ei, nu pe oligarhi, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca politicienii din Republica Moldova să facă proba voinței lor de a lupta cu corupția și de a întări statul de drept și sistemul de justiție’.

Potrivit europarlamentarului român, Republica Moldova are nevoie de acești bani ca să-și finanțeze cheltuielile curente, să-și stabilizeze economia și tocmai acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană oferă acest ajutor.

‘Noi avem banii și vrem să îi acordăm, vrem ca acești bani să ajungă la oameni, dar totul depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către guvernul de la Chișinău’, a mai spus Siegfried Mureșan.

Europarlamentara Monica Macovei a declarat după pronunțarea votului că banii sunt acordați cu anumite condiționări, inclusiv retragerea proiectului de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova. Macovei a ținut să amintească faptul că și Comisia de la Veneția a a atras atenția că acest proiect de modificare va favoriza partidele și politicienii cu bani.

Asistența macro-financiară de 100 de milioane de euro a provocat dezbateri și în luna mai în Parlamentul European, mai mulți eurodeputați exprimând îngrijorări în legătură cu intenția de modificare a sistemului electoral.