Tăriceanu : PNL este condus de o echipă delegitimată, o remorcă a Cotrocenilor

 

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a reacţionat vineri la declaraţiile liberalei Alina Gorghiu, care nu exclus o alianţă de guvernare alături de ALDE, dar fără copreşedintele Alianţei, acesta afimând că partidul său nu va colabora cu un PNL condus de o echipă delegitimată de electorat.

‘Poziţia ALDE, nu doar a mea personală, adoptată în interiorul mecanismelor democratice ale partidului cu privire la un posibil dialog sau colaborare politică cu PNL, a fost şi rămâne consecventă. Vom colabora într-un fel sau altul cu PNL atunci când acest partid va pune pe prim plan valorile liberale şi ale statului de drept şi va înceta să încurajeze abuzurile unor instituţii de forţă ale statului împotriva oricărui cetăţean, indiferent sub ce pretext”, a afirmat liderul ALDE.

El consideră că legitimitatea actualei conduceri a PNL a fost precară de la început, din cauza modului în care a fost impusă de preşedintele Iohannis, şi s-a deteriorat treptat ca urmare a pierderii identităţii liberale a partidului şi a transformării PNL într-o remorcă a Cotrocenilor, „realitate confirmată prin eşecul înregistrat la alegerile locale”.

„Nici la capitolul încredere, cei doi copreşedinţi ai PNL nu stau mai bine, ei situându-se mult sub nivelul partidului. Ca o concluzie-răspuns la ideea doamnei Gorghiu, ALDE nu va colabora cu un PNL condus de această echipă delegitimată de electorat şi de propria prestaţie, cu un PNL pentru care cuvântul liberal din denumirea partidului a fost golit de conţinut”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu potrivit unui comunicat de presă remis MEDlAFAX.

Copreşedintele ALDE a mai spus că, prin comentariile despre cooptarea ALDE la guvernare alături de PNL, Gorghiu a confirmat declaraţiile sale despre „planurile ticluite în laboratoare secrete” pentru menţinerea PNL la putere cu orice preţ.

”A spus-o din neatenţie? Din grabă, din trufie, din nepricepere? Sau poate s-a hotărât să devoaleze planul urzit în secret şi să renunţe la rolul prezent al PNL de remorcă a Cotrocenilor şi a laboratoarelor oculte care obstrucţionează democraţia şi statul de drept? Greu de precizat. (…) Dacă privim retrospectiv la transformarea luptei anticorupţie într-un pretext pentru eliminarea adversarilor şi a politicienilor incomozi cu ajutorul dosarelor fabricate de DNA în colaborare cu SRI, da, îi dau dreptate doamnei Gorghiu şi înţeleg de ce n-are nicio emoţie şi spune că majoritatea parlamentară se va tranşa foarte repede. Nu vrea Dragnea guvern de uniune naţională ? Nu-i nimic. Pentru ce avem Justiţie independentă ? Nu vrea Tăriceanu guvern de uniune naţională? Nu-i nimic. Pentru ce avem DNA? Şi, în general, ni se opune cineva? Nu-i nimic. «Nu există om nevinovat, ci persoane de care nu ne-am ocupat suficient»”, a adăugat preşedintele Senatului.

În opinia sa, afirmaţiile Alinei Gorghiu înseamnă recunoaşterea faptului că ”indiferent de voinţa pe care electoratul o va exprima la urne, PNL va conduce viitoarea majoritate parlamentară şi va da primul ministru, fie el şi deghizat în independent sau tehnocrat”.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat joi că PNL nu va avea 50% plus 1 la alegerile parlamentare nici dacă face ”tsukahara întins”, afirmând că va avea un dialog cu UDMR, USR, dacă intră în Parlament şi că nu exclude o majoritate cu ALDE fără Tăriceanu.

”Haideţi să coborâm cu picioarele pe pământ şi să spunem că nici PNL, nici PSD nu va avea majoritate absolută. Nu poţi să iei 50% plus 1 nici să faci, vorba răposatului Iordănescu, tsukahara întins. Depinde cine va intra în Parlament. UDMR va fi prima opţiune de dialog pe care niciodată nu am ratat-o în nicio formă, nici fostul PNL, nici fostul PDL, nici actualul PNL nu va rata dialogul cu UDMR pentru că la guvernare este un partener foarte serios, loial, onest. În rest va depinde foarte mult şi de formula parlamentară”, a afirmat Gorghiu într-un interviu acordat DCNews.

‘Nu aş avea nicio reţinere să fac un dialog pentru formarea unei majorităţi cu USR dacă ar trece pragul electoaral”, a spus ea, subliniind că nu exclude nici o majoritate cu ALDE ”indiferent ce spune Tăriceanu acum”.”Nu exclud o majoritate cu ALDE. Eu nu am spus că fac majoritatea cu domnul Tăriceanu”, a adăugat copreşedintele PNL.

Ea a sugerat că parlamentarii ALDE nu vor rezista invitaţiei de intra la guvernare.

”Arătaţi-mi un caz din 1990 încoace când nu s-a făcut o majoritate parlamentară când preşedintele dă mandatul de prim-ministru unui partid şi spune: <<Formează tu, PNL, guvernul!>>, cum se va întâmpla de altfel pentru că vom avea suficiente voturi şi vom avea capacitatea să facem majoritatea parlamentară astfel încât să avem un guvern stabil. Cât despre formarea unei majorităţi atunci când preşedintele oferă unui partid posibilitatea să formeze guvernul, eu cred că se poate aranja foarte repede. Nu am nici un fel de emoţie că vom reuşi să facem acea majoritate parlamentară pentru a da un guvern României”, a susţinut Gorghiu.