Breaking News

Israel: Netanyahu se opune unui armistițiu în sudul Siriei 

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat opoziția față de un armistițiu inițiat de SUA și Rusia în sudul Siriei, declarând că acesta consolidează prezența Iranului, dușmanul Statului Israel, a declarat luni un responsabil israelian, informează AFP.

O încetare a focului mediată de Statele Unite, Rusia și Iordania a intrat în vigoare la 9 iulie în provinciile Sweida, Deraa și Qouneitra. Aceasta este în general respectată.

Aceste trei provincii din sudul Siriei fac parte din „zonele de detensionare” ale unui plan încheiat între Rusia și Iran, aliați ai regimului de la Damasc, și Turcia, care îi susține pe rebeli.

Israelul a lovit de mai multe ori poziții ale armatei siriene — mai ales în localitatea Qouneitra, teatru de luptă între regim și rebeli — după tiruri trase asupra platoului Golan ocupat de Israel.

Un responsabil israelian a declarat pentru France Presse sub acoperirea anonimatului că Netanyahu se opune acordului de încetare a focului „din cauza prezenței iraniene” în Siria.

Potrivit ziarului Haaretz, prim-ministrul israelian a exprimat opoziția țării sale față de acest armistițiu în timpul întâlnirii avute duminică la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron.

Citând un înalt responsabil israelian, Haaretz scrie că Israelul crede că obiectivul Iranului este de a-și consolida prezența în Siria, nu numai prin trimiterea de consilieri militari, dar și prin planificarea stabilirii acolo de baze aeriene și navale.

Din 2011 când a început războiul în Siria, armata israeliană a efectuat mai multe lovituri aeriene asupra vecinului său, cele mai multe vizând, potrivit armatei, convoaie sau depozite de arme destinate mișcării șiite libaneze Hezbollah, un aliat al Damascului.

Israelul ocupă din 1967 aproximativ 1.200 km2 din platoul Golan, pe care l-a anexat, o decizie ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

Israelul și Iranul se acuză reciproc că reprezintă o amenințare pentru stabilitatea în Orientul Mijlociu.