O comisie de la Casa Albă stabilită pentru a verifica afirmațiile președintelui Statelor Unite Donald Trump privind fraudarea alegerilor și despre care criticii afirmă că ar putea fi un instrument de suprimare a unor drepturi de vot, are programată, miercuri, prima reuniune, relatează Reuters.
Studiile au arătat că frauda electorală este rară în alegerile din SUA, notează sursa citată, care adaugă faptul că Trump a acuzat fără dovezi anul trecut că milioane de persoane au votat ilegal în alegerile prezidențiale din noiembrie. El a câștigat Colegiul Electoral, care contabilizează victoriile în statele federale și determină câștigătorul prezidențial, dar a pierdut votul popular în favoarea adversarei sale democrate, Hillary Clinton.
Trump l-a însărcinat pe vicepreședintele Mike Pence să conducă Comisia consultativă prezidențială privind integritatea alegerilor.
Luna trecută, a izbucnit o controversă de proporții când vicepreședintele acestei comisii, Kris Kobach, secretarul de stat din statul Kansas și un apărător înfocat al înăspririi legilor privind imigrația și identificarea alegătorilor, a cerut statelor informații despre alegători.
Datele au inclus nume, ultimele cifre ale Numărului de Securitate Socială, adrese, date de naștere, afiliere politică, condamnări și participarea la alegeri în trecut.
Unele state au refuzat, iar altele au anunțat că trebuie să studieze dacă pot furniza datele cerute.
Uniunea Americană a Libertăților Civile a dat în judecată comisia și un grup de supraveghere, Electronic Privacy Information Center, a cerut un ordin de restricționare temporară împotriva cererii lui Kobach.