Impactul achiziționării de rachete Patriot de către România va fi unul profund iar acest lucru va contribui indirect „și la apărarea țărilor vecine și a întregii Alianțe NATO”, a declarat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, într-un interviu acordat Televiziunii Române.
„Este parte a unui proces care sunt sigur că va duce în cele din urmă la achiziționarea de către România a acestor capacități pe care le oferă rachetele Patriot”, a spus diplomatul.
Întrebat care apreciază că va fi impactul acestei achiziții, Hans Klemm a răspuns că acesta va fi „profund”. El a subliniat rolul defensiv al acestor capacități. „Va oferi protecție în cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru România, ci indirect va contribui și la apărarea țărilor vecine și a întregii Alianțe NATO”, a detaliat el.
Hans Klemm a adăugat că această măsură face parte din angajamentul României de a investi 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, „angajament pe care Statele Unite îl susțin cu tărie”.
„Rachetele Patriot nu sunt singurele echipamente pe care România le va achiziționa ca urmare a acestui angajament de a aloca 2%, însă ele reprezintă o componentă vitală a deciziei României de a-și îmbunătăți apărarea”, a mai spus el.
Întrebat dacă această achiziție va duce la tensiuni în relația cu Rusia, Hans Klemm a răspuns: „Nu există absolut niciun motiv pentru ca acest lucru să se întâmple, capacitățile pe care România le achiziționează sunt strict defensive”.
Departamentul american de Stat a aprobat, în urmă cu două săptămâni, o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunțat o agenție a Pentagonului, citată de Reuters.
Contractorii principali ar fi Raytheon Co și Lockheed Martin Corp, a precizat, la momentul respectiv, Defense Security Cooperation Agency.