Protocol între reprezentanții autorităților locale, mediului de afaceri și domeniului bancar pentru susținerea IMM-urilor

Reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR), Asociației Române a Băncilor (ARB) și Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare, în prezența ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, cu scopul de a susține competitivitatea IMM-urilor și de a încuraja spiritul antreprenorial.

Președintele AMR, Robert Negoiță, a remarcat că este răspândită concepția conform căreia primăriile trebuie să gestioneze în primul rând domenii precum sănătatea, educația, spațiile verzi, transportul în comun. Pe de altă parte, el și-a exprimat convingerea că administrația locală trebuie să se preocupe și de stimularea mediului de afaceri.

„În lumea dezvoltată, adminstrația, în general, și aș spune eu mai ales administrația locală, este implicată în dezvoltarea economiei, în a asigura un mediu economic cât mai prielnic, favorabil. Așa că ne propunem ca și în România administrația publică locală să se implice în chestiunea aceasta. Am căutat în legislație și chiar avem discuții și încercăm să găsim soluții: cum să definim în reglementări implicarea mai profundă, mai consistentă a administrației locale în tot ce înseamnă stimularea mediului de afaceri, a economiei locale”, a declarat Negoiță.

Ilan Laufer a subliniat la rândul său importanța colaborării dintre Guvern și autoritățile locale, adăugând că ministerul pe care îl conduce vizează mai multe activități în acest sens.

„Ne aflăm într-un moment pe care îl considerăm foarte important. După încheierea înscrierilor în programul Start-Up Nation, avem peste 8.500 de societăți care urmează să fie finanțate. Aceste societăți trebuie să ajungă într-un cadru care să le permită o dezvoltare coerentă și o susținere reală din partea noastră. În acest sens, este o prioritate pentru noi să încurajăm și să susținem crearea unui ecosistem pentru mediul de afaceri și antreprenori. În acest sens, va exista o colaborare concretă între noi”, a spus el.

Ministrul a menționat că în scurt timp va fi creat un grup de lucru, care va stabili o serie de măsuri de implementat.

Președintele ARB, Sergiu Oprescu, a declarat să sistemul bancar are o stabilitate structurală mare, fiind pregătit și interesat să finanțeze segmentul IMM-urilor.

„Bineînțeles, trebuie să privim totul ca făcând parte dintr-un ecosistem mult mai larg. Este un ecosistem financiar. Nu se referă numai la sistemul bancar. Ne referim aici și la fonduri de garantare, ne referim la fonduri de capital de risc. Trebuie să venim în întâmpinarea nevoilor antreprenorului român cu toată oferta financiară de care acesta ar putea să aibă nevoie pe parcursul dezvoltării sale”, a spus el.

Președintele CNIPMMR, Florin Jianu, a oferit și un exemplu concret în ce privește măsurile vizate. „În acest moment, autoritățile publice nu au cadrul legislativ să înființeze incubatoare, acceleratoare de afaceri la nivel local sau să finanțeze — așa cum se întâmplă în alte părți ale Europei și ale lumii — să își creeze propriile instrumente financiare de susținere a întreprinzătorilor locali: fonduri de investiții, fonduri de garantare și așa mai departe. Acesta este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm împreună, pentru că este în beneficiul tuturor, al antreprenorilor, al autorităților locale. (…) Trebuie să trecem de la niște autorități pasive spre niște autorități pro-active, care susțin economia, comunitatea oamenilor de afaceri locali”, a subliniat el.

Alexandru Petrescu, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a precizat că această instituție face un prim pas „în a se redefini, în a-și regândi portofoliul de produse de garantare” care să vină cu adevărat în susținerea IMM-urilor. „Avem o abordare pragmatică și căutăm ca prin măsurile, strategia pe care le vom implementa în perioada următoare să ne recâștigăm poziția de instituție care să ajute cu adevărat la finanțarea IMM-urilor”, a precizat el.