Orban: În septembrie, în Parlament, trebuie începută o dezbatere publică pe legea pensiilor
Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că pensiile speciale ar trebui revizuite în Parlament și nu prin Ordonanță de Urgență, așa cum a anunțat premierul, menționând că acest lucru ar trebui făcut în septembrie, în următoarea sesiune parlamentară.
„Consider că, în septembrie, în Parlament, trebuie începută o dezbatere publică pe legea pensiilor. În această lege sunt niște inechități care nu pot fi acceptate. Nu am nimic cu polițiștii, dar nu e normal ca un polițist să se pensioneze la 44 sau 45 de ani, așa cum e consiliera ministrului de Interne, să se pensioneze la 44 de ani, având 10.000 de lei pensie, în timp ce un profesor care are 40 de ani vechime se pensionează cu 1.800 cel mult 2.000 de lei pensie. Un medic care a lucrat o viață, care a beneficiat de toate salarizările pe care le-a avut, poate beneficia de cel mult 3.000 de lei pensie. Cred că principiul contributivității trebuie să devină principiul de bază în stabilirea pensiilor. Cred că trebuie să se echilibreze modul de onora pensiile”, a declarat Ludovic Orban miercuri, în comuna maramureșeană Petrova.
Președintele PNL a mai arătat că pensiile speciale sunt atribuite gradelor superioare din Ministerul de Interne, respectiv Ministerul Apărării Naționale, pe când personalul operativ beneficiază de pensii normale.
„Aceste pensii speciale s-au rezumat strict la interesul de a fideliza un grup cu mare influență în societate, interes preponderent pe care l-a avut la data data respectivă cel care era vicepremier, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea, care a fost sprijinit de Victor Ponta. Practic, ei sunt autorii legii pensiilor speciale pentru cadrele militare(…) Poate exista o întreagă dezbatere pe tema asta, dar trebuie bun simț și echilibru în toate. Eu cunosc că în Armată și Poliție, față de cea ce se prezintă pe televiziunile naționale, pensiile acestea mari, pensii de 30.000 de lei, sunt pensiile șefilor, pensiile chestorilor — eu m-am interesat la firul ierbii — iar operativii din poliție, care câștigă cu norma de hrană 2.500-3.000 de lei (…) la pensionare ajung la o pensie cam cât salariul brut, adică tot un 3.000 lei. Nu cred că trebuie dat cu parul în toți, dimpotrivă, trebuie o abordare corectă și onestă(…), șefii sunt principalii beneficiari din toate structurile militare, inclusiv poliție, pentru că ei stabilesc salariile, pentru că își aleg o perioadă de pensionare legată de ultimele salarii care de regulă sunt mărite, umflate cu tot felul de sporuri, bonusuri, și așa ajunge generălimea din Poliție și Jandarmerie să aibă pensii absolut uriașe”, a spus Ludovic Orban.
Acesta a subliniat că pensia specială trebuie acordată doar în situații cu totul speciale, cum ar fi cazul militarilor români care au fost prezenți pe teatrele de operațiuni din afara țării.
Totodată, liderul liberal a afirmat că Guvernul se pretează la o „șmecherie fiscală” prin transferul contribuției taxelor de la angajator la angajat.
„Atrag public atenția asupra modului prin care Guvernul se pretează la o șmecherie fiscală prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Cred că prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat se urmărește, de fapt, un mișmaș fiscalo-bugetar în care omului să i se spună că ți-am majorat salariul brut cu 25%, dar de fapt, majorarea salariului net să fie de 3-4%(…) în momentul în care ți se transferă cotele de contribuție pe care le plătea angajatorul — contribuțiile de pensii, sănătate și șomaj. Practic îți crește salariul brut pentru că îți intră în salariul brut cotele pe care le plătea angajatorul până atunci. Asta înseamnă că îți crește salariul brut, însă pe salariul brut se aplică impozitul, iar aplicându-se impozitul pe venit pe o sumă mai mare a salariului brut, clar se va lua o sumă mai mare față de suma care se lua anterior transferului acestor cote de contribuție a angajatorului către angajat. Contribuțiile se calculează raportat la salariul brut”, a explicat Ludovic Orban.
Președintele PNL, Ludovic Orban, s-a întâlnit miercuri, în comuna maramureșeană Petrova, cu conducerea organizației liberale și primari ai partidului din județ și a participat la hramul bisericii ucrainene din localitatea Ruscova. Din județul Maramureș, președintele PNL v-a pleca spre Timișoara, unde urmează să se întâlnească cu reprezentanții filialei județene timișene.