Criza din Golf: Qatarul anunță revenirea ambasadorului său în Iran
Qatarul a anunțat joi reîntoarcerea ambasadorului său în Iran și restabilirea relațiilor diplomatice totale cu Teheranul, pe fondul crizei dintre Doha și Arabia Saudită, decizie salutată de Teheran, informează AFP și dpa.
Ministerul de Externe al Qatarului a subliniat, într-un comunicat, că dorește întărirea relațiilor cu Iranul, țară cu care el împarte cel mai mare câmp gazifer din lume.
Qatarul este condus, la fel ca Arabia Saudită, de o dinastie sunită, în timp ce Iranul este o țară majoritar șiită.
La 5 iunie, Arabia Saudită și aliații săi au rupt relațiile lor diplomatice cu Doha, pe care au acuzat-o de susținerea grupărilor extremiste și de apropiere de Iran.
Rechemarea ambasadorului Qatarului de la Teheran a venit ca urmare a atacurilor din ianuarie 2016 împotriva misiunilor diplomatice saudite în Iran, care au venit ca reacție la executarea unui lider șiit în Arabia Saudită.
”Statul Qatar a anunțat azi că ambasadorul său la Teheran revine (în această capitală) pentru a-și exersa atribuțiunile diplomatice”, subliniază Ministerul Afacerilor Externe de la Doha, exprimându-și dorința de ”a întări relațiile bilaterale cu Republica Islamică Iran în toate domeniile”.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene, Bahram Ghassemi, a salutat această decizie, precizând că ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif și omologul său qatariot Mohamed ben Abderrahman al-Thani au avut miercuri seara o convorbire telefonică.
”În timpul acestei conversații, partea qatariotă și-a exprimat dorința de a face să revină ambasadorul său la Teheran și noi salutăm această decizie”, a declarat Ghassemi. ”După cum a declarat ministrul nostru de externe, dezvoltarea relațiilor cu vecinii noștri este o prioritate absolută a diplomației noului guvern”, care și-a preluat funcțiile săptămâna aceasta. ”Primim favorabil orice pas constructiv și pozitiv”, a adăugat Ghassemi.
De la începutul crizei cu țările din Golf care și-au închis frontierele cu Qatarul, emiratul gazifer s-a orientat spre Iran și Turcia, în special pentru a importa produse alimentare. Aceste două țări au exprimat o puternică solidaritate cu Doha.