Preşedintele filipinez Duterte îşi cere scuze, din Israel, pentru că l-a insultat în trecut pe Obama

Şeful statului filipinez, Rodrigo Duterte, i-a prezentat scuze fostului preşedinte american Barack Obama pentru că l-a calificat drept „fiu de căţea” în 2016, insultă care a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, informează luni AFP.

Duterte reacţiona astfel la criticile repetate ale SUA faţă de războiul său împotriva drogurilor, război care s-a soldat cu mii de morţi şi a declanşat numeroase critici pe plan internaţional. În prezent, aflat în vizită în Israel, şeful statului filipinez a explicat că relaţiile cu Washingtonul s-au îmbunătăţit după preluarea preşedinţiei americane de către Donald Trump, pe care l-a calificat drept „bun amic”, cu care se află în mod sigur „pe aceeaşi lungime de undă”.

„Astăzi ar fi adecvat să-i spunem lui Obama ‘sunteţi acum un civil şi îmi pare rău că am rostit acele cuvinte'”, a declarat Duterte într-un discurs susţinut în faţa comunităţii filipineze din statul israelian.

Duterte a sosit duminică în Israel pentru o vizită de patru zile. Manila încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu armament şi să obţină garanţii pentru drepturile filipinezilor care muncesc în străinătate.

„Dacă sunteţi capabil să iertaţi, atunci iertaţi. Eu v-am iertat, la fel ca pe iubitele mele de pe vremea când eram celibatar (…). Le-am iertat şi pe ele”, a adăugat preşedintele filipinez.

După ce a venit la putere, la sfârşitul lui iunie 2016, Duterte s-a făcut remarcat prin limbajul său fără perdea, lansând diatribe vulgare la adresa tuturor criticilor săi, mai ales atunci când este vorba de războiul său antidrog. Poliţia arhipelagului a declarat că a ucis 4.410 presupuşi toxicomani şi traficanţi de droguri. Apărătorii drepturilor omului afirmă că această cifră trebuie triplată şi evocă o posibilă crimă împotriva umanităţii.

Duterte i-a calificat drept „fii de căţea” inclusiv pe Papa Francisc şi pe fostul ambasador al SUA la Manila, criticând vehement şi ONU sau Parlamentul European.

Înainte de a pleca spre Israel, el a suscitat din nou o vie controversă, după ce a afirmat că numărul crescut de violuri din Davao, oraşul său natal din sudul arhipelagului, se explică prin numărul mare de femei frumoase. AGERPRES