Premierul Pavel Filip: Cred cu tărie în viitorul ţării
Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la evenimentele dedicate marcării celor 26 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.
Tradiţional, în dimineaţa zilei de 27 august, Premierul Pavel Filip, alături de Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la Monumentul „Maica Îndurerată”.
În cadrul ceremoniei oficiale de deschidere a manifestărilor din Piața Marii Adunări Naționale, Prim-ministrul a adresat un mesaj de felicitare cetăţenilor ţării, menţionând că obţinerea independenţei se datorează, pe lângă circumstanţele geopolitice favorabile, curajului şi voinţei politice a unei generaţii remarcabile.
Şeful Executivului a amintit că de-a lungul celor 26 de ani s-au perindat evenimente dintre cele mai diverse: „Am avut parte de mai multe promisiuni decât realizări, mai multe dezamăgiri decât împliniri, mai multă sărăcie decât bunăstare. Aşteptările au fost şi rămân enorme. Însă aşteptările mari solicită o mare responsabilitate, multă răbdare, sacrificiu şi foarte, foarte multă muncă”.
Premierul a specificat că de opt ani de zile, cu succese şi rateuri, Republica Moldova merge consecvent pe calea integrării europene şi pentru atingerea acestui scop e nevoie de unitate şi solidaritate.
„Cred cu tărie în viitorul Republicii Moldova. Moldova va deveni o ţară puternică. Pentru asta trebuie să ne respectăm reciproc. Să nu împărţim şi să nu scindăm societatea noastră. Dimpotrivă, să ne unim. Şi atunci fiecare cetăţean îşi va putea realiza pe deplin potenţialul său creator aici, acasă, îşi va trăi frumos viaţa alături de oamenii dragi şi va putea spune cu mândrie: aici e Patria mea – Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip.
Programul de festivităţi din inima capitalei se desfăşoară pe tot parcursul zilei de astăzi şi include recitaluri de muzică populară și ușoară, evoluții ale fanfarelor, ansamblurilor folclorice și colectivelor de dansuri populare. Manifestări cultural-artistice au loc și în raioanele țării.
Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată și semnată la 27 august 1991.