Breaking News

Pavel Filip: În iulie va fi deschis la Chișinău oficiul de legătură NATO

 

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat joi, la finalul ședinței comune de guvern România – Republica Moldova, de la Piatra Neamț, că în luna iulie va fi deschis la Chișinău oficiul de legătură NATO.

Totodată, premierul Pavel Filip și-a reafirmat susținerea pentru participarea armatei din Republica Moldova la exercițiile comune NATO desfășurate în afara granițelor.”Am spus că Republica Moldova este o țară parlamentară și deciziile importante se iau la Guvern și la Parlament. În același timp, Instituția Președintelui, președintele este și comandatul suprem al Armatei. Am avut o situație mai puțin plăcută când armata națională nu a putut participa la aplicațiile militare care au avut loc în România, pe dimensiunea NATO. Cunoașteți foarte bine poziția președintelui Igor Dodon și care este dragostea lui față de NATO. Noi am reușit să semnăm un acord cu NATO și în luna iulie va fi deschis la Chișinău un oficiu de legătură NATO. Am avut discuții cu președintele țării atunci și i-am explicat foarte simplu că planul de activități al armatei naționale, care ține de instrucțiuni, de aplicații, în mare măsură — circa 80 la sută — va avea loc în afara Republicii Moldova, cu suportul partenerilor noștri din NATO. Refuzul în continuare de a participa la aceste aplicații ar însemna slăbirea armatei naționale ori nicidecum nu se încadrează în logică atunci când un comandant suprem al forțelor armate își dorește slăbirea armatei naționale. Consider că aceasta a fost prima și ultima dată când am avut această confuzie și pe viitor, armata națională a Moldovei va participa la toate aplicațiile. Ba mai mult decât atât, trebuie să mulțumim pentru acest suport care este oferit pentru instrucțiunea și aplicațiile la care participă și armata din Moldova”, a declarat premierul Pavel Filip.

Joi a avut loc, la Piatra Neamț, o reuniune bilaterală a Guvernelor României și Republicii Moldova.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a interzis militarilor din țara vecină să ia parte în luna februarie la un exercițiu comun desfășurat pe teritoriul României. Atitudinea sa a fost catalogată drept „neprietenoasă” la adresa României și SUA de către ambasadorii român și american de la Chișinău, printr-un mesaj comun adresat de cei doi diplomați.

Totodată, într-un interviu acordat în luna ianuarie unei televiziuni din Federația Rusă, Igor Dodon și-a anunțat intenția de a anula acordul privind deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chișinău.